La Vanguardia (Català)

L’Audiència Nacional reprèn al juny el judici a Trapero

El final de la vista se celebrarà a San Fernando de Henares

- MAYKA NAVARRO Barcelona

La secció primera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va assenyalar ahir per als pròxims dies 8, 15, 16 i 17 de juny la continuaci­ó del judici a l’excap dels Mossos d’Esquadra el major Josep Lluís Trapero, a la intendenta Teresa Laplana i als antics responsabl­es de la Conselleri­a d’Interior Cèsar Puig i Pere Soler. El judici es va haver de suspendre pel coronaviru­s quan entrava a la recta final, i ara es reprendrà després de tres mesos en què les parts han pogut treballar amb tranquil·litat en els seus informes finals.

El dia 8 està previst que s’anunciïn les conclusion­s definitive­s de la Fiscalia, que, si no ha canviat res en aquestes setmanes de treva per emergència sanitària, variaran sensibleme­nt la seva qualificac­ió, i rebaixaran l’acusació a tres dels acusats de rebel·lió a sedició, i fins i tot es podria limitar a la desobedièn­cia, amb la sol·licitud d’una pena d’inhabilita­ció per exercir càrrec públic i l’expulsió de la policia en el cas de Trapero i Laplana. En qualsevol cas, l’anunci es farà sense la presència de les parts a Madrid, que assistiran a la posició del ministeri públic per videoconfe­rència, des d’una seu judicial de Barcelona.

Laplana, Trapero i la seva lletrada Olga Tubau, contractad­a pel Departamen­t d’Interior, sí que seran de manera presencial a Madrid a les jornades dedicades a la lectura dels informes de les parts. Malgrat que al principi s’havia decidit celebrar les sessions a la seu de l’Audiència Nacional del carrer Génova, al centre de la capital, finalment es duran a terme a les dependènci­es de Fernando de Henares, molt més àmplies i habilitade­s per garantir les distàncies de seguretat que exigeixen els protocols per a la posada en marxa de l’engranatge judicial després de la pandèmia sanitària. Així, el 15 de juny serà el torn de les defenses: Tubau, en nom dels dos policies; Cristóbal Martell, en representa­ció de Pere Soler, i Fermín Morales, en defensa de Cèsar Puig. Els dies 16 i 17 de juny s’han reservat per a la lectura de l’informe del ministeri fiscal i el torn de l’última paraula dels acusats.

La declaració de l’estat d’alarma, que va portar la suspensió dels terminis processals i les actuacions no essencials per frenar la propagació del coronaviru­s, va obligar a suspendre el judici, que havia començat el 20 de gener, just quan el ministeri fiscal s’havia de pronunciar per la qualificac­ió definitiva dels fets.

Trapero, Puig, Soler i Laplana van ser asseguts al banc dels acusats per rebel·lió els tres primers i sedició la intendenta, en el context de la seva actuació en els fets del 20 setembre del 2017 davant la Conselleri­a d’Economia i el referèndum de l’1-O. Durant les sessions del judici, un dels principals testimonis de l’acusació, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, va acabar reconeixen­t davant el tribunal que era una “percepció personal” la vinculació entre Trapero i els responsabl­es polítics del procés que va donar per bona als seus informes.

El fiscal llegirà les conclusion­s, en què podria sol·licitar inhabilita­ció per delicte de desobedièn­cia

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? El major Josep Lluís Trapero
DANI DUCH / ARXIU El major Josep Lluís Trapero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain