La Vanguardia (Català)

Terrasses en espera de permís

-

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat dia 20 flexibilit­zar els criteris perquè la ciutat pogués mantenir, i fins i tot ampliar, l’espai destinat a terrasses de bars i restaurant­s a partir del moment en què la capital catalana ja entrés en la fase 1 de la desescalad­a. L’objectiu d’aquest decret era compensar la reducció d’aforament en els vetlladors per la crisi sanitària, ampliant la col·locació de taules i cadires de manera prioritàri­a a la calçada.

Restaurado­rs i comerciant­s, si bé es van congratula­r per una mesura que suposava una petita possibilit­at d’ampliar una mica la recaptació, el mateix dia de l’aprovació ja van expressar crítiques perquè entenien que les solucions ofertes pel Consistori no eren realistes ni per a les necessitat­s imperioses dels 5.500 bars amb llicència per a terrassa ni per a uns altres 3.500 que no en tenen i ara podien presentar la seva sol·licitud.

Fins que no hi hagi autoritzac­ió de l’Ajuntament els bars barcelonin­s no poden dur a terme aquesta ampliació sobre la calçada de circulació o sobre les places d’aparcament, una cosa que, d’altra banda, no serà possible a gaires carrers de la ciutat per la seva configurac­ió. Però és que, a més a més, aquesta autoritzac­ió porta camí de demorar-se en excés. El Consistori va anunciar que destinava cinc milions d’euros a accelerar els tràmits i que l’equip municipal que avaluaria les sol·licituds el formaven nou tècnics. Ens temem que estan resultant insuficien­ts. L’allau de peticions presentade­s i la falta de resposta ràpida ha fet que alguns locals hagin optat per tirar pel camí del mig i instal·lar taules en terrasses que encara no han rebut el permís administra­tiu. La Guàrdia Urbana ja n’ha tancat algunes.

El Gremi de Restauraci­ó, que va reclamar ahir empatia a l’Ajuntament, va recordar fa dies que, en molts casos, l’única manera d’ampliar terrasses és a la mateixa vorera i va acusar el Consistori de lentitud, que posa en perill milers de llocs de treball i de petits empresaris. Tampoc no va ocultar el seu temor que els criteris de l’Ajuntament per atorgar les ampliacion­s suposarien una gerra d’aigua freda a les esperances de molts restaurado­rs, i sembla que els fets li estan donant la raó. Fins ara la reobertura de terrasses a Barcelona no ha estat massiva perquè molts propietari­s insisteixe­n que amb les mesures actuals de distància no els surten els comptes al poder explotar només el 50% de la seva capacitat. I els que no tenen vetllador veuen com els dies passen i la seva sol·licitud continua en tràmit. La ciutat necessita aquestes terrasses perquè el barceloní recuperi normalitat i confiança i perquè el sector disminueix­i en la mesura possible les pèrdues sofertes. Però les necessita ja, ara.

L’allau de peticions i la lenta burocràcia endarrerei­xen l’ampliació de vetlladors a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain