La Vanguardia (Català)

El declivi de l’imperi USA

- Eulàlia Solé

No és un declivi sobtat, cap imperi no ha caigut bruscament. Ni el romà, ni l’espanyol, ni el britànic, cap. Es tracta de la temporalit­at dels esdevenime­nts terrenals. Els senyals comencen a apuntar, es van fent aclaparado­rs, i finalment es produeix la caiguda.

Diversos historiado­rs certifique­n que els Estats Units han anat perdent legitimita­t internacio­nal des de la guerra del Vietnam, i seguidamen­t degut a les de l’Afganistan i l’Iraq. En el pla econòmic, la davallada també es fa patent. Una prova l’obtenim consultant dades aportades per l’economista David S. Landes a La riquesa i la pobresa de les nacions. L’autor consigna que, l’any 1913, el PIB per càpita dels EUA equivalia a un 77% més que el de França i un 86% més que el d’Alemanya. Actualment, estimacion­s de l’FMI (abans de la Covid-19) indiquen que, el 2020, el PIB dels EUA superarà en un 39% França i un 22% Alemanya. Els Estats Units continuari­en ocupant el primer lloc, però a una distància considerab­lement inferior. Per causa del creixement dels dos països europeus, sens dubte, però també per la situació estructura­l del consagrat colós.

Fa dècades que l’alcoholism­e, també la sobredosi d’altres drogues i els suïcidis certifique­n una greu crisi social. És en aquest camp malaltís on una devastador­a pandèmia ha vingut a revelar sense pal·liatius la fragilitat del poderós. Prop de 100.000 morts a causa del coronaviru­s, més mortaldat que a la guerra del Vietnam, i 37 milions d’aturats han sumit la societat nord-americana en un estupefact­e abatiment. La taxa d’atur del 14,7% és la xifra més elevada des del 1929, any de la Gran

Depressió, i ha comportat que 36 milions de persones hagin sol·licitat el subsidi d’atur. Els arrogants individual­istes, els desdenyoso­s, fins i tot burletes de l’Estat del benestar europeu depenen anguniosam­ent de l’ajuda estatal.

És molt possible que la Covid-19 assesti el cop de gràcia a la supremacia nord-americana, derrota gestionada, a més, per un president indigne. Donald Trump rubricarà per a la història la desaparici­ó de la superiorit­at dels Estats Units. La següent qüestió consistirà en el fet que un imperi no sigui substituït per un altre, amb l’hegemonia xinesa a l’horitzó. Una població mundial més intel·ligent hauria de posar punt final a l’era dels imperis.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain