La Vanguardia (Català)

Cioran a Nissan

- Francesc-Marc Álvaro

Segons alguns experts, la globalitza­ció havia de posar fi als estats nació clàssics. Sembla que no serà així. Qui va dir que els diners no tenen pàtria? El tancament de la factoria de Nissan de Barcelona no s’entén sense el paper de l’Estat francès en l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi. La lògica global no ha eliminat els interessos vinculats a aquelles fronteres que insistim a repetir que no existeixen o existeixen menys. Els sindicalis­tes francesos diran als seus col·legues d’aquí que cadascú vigili el seu tros, mentre els seus homòlegs britànics respiren alleujats perquè la planta de Nissan a Sunderland ha estat indultada, un regal inesperat també per als partidaris del Brexit.

No crec que als senyors Makoto Uchida i Gianluca de Ficchy, principals responsabl­es de la moguda, els impression­i gaire que es recordi ara la llarga tradició del sector automobilí­stic a Catalunya, amb tot el seu corol·lari de coneixemen­t tecnològic i capacitaci­ó laboral. Frank Torres, l’executiu triat per tancar, ha amollat una frase que sintetitza el tot i el nores d’aquest problema: “No és una

Ni Colau, ni Torra, ni Sánchez transmeten, a la gent de Nissan, res semblant a la confiança

decisió fàcil, però els desafiamen­ts globals l’han provocat”. El populisme de Trump va triomfar, entre altres coses, perquè a la majoria de persones que es van quedar sense feina algú els va anar repetint la cançó d’“els desafiamen­ts globals”, a tall d’excusa. A partir d’allí, el venedor de locions capil·lars que va arribar a la Casa Blanca només va haver de llançar una idea: “Amèrica primer”. Simple però enganxosa, com l’ èxit musical de l’estiu. Compte: algú voldrà treure partit del comprensib­le emprenyame­nt dels homes i dones de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca que, d’un dia per l’altre, van al carrer.

Emil Cioran, el romanès que va inventar l’autoajuda inversa per a plaer dels escèptics, està sent reeditat en castellà per Tusquets, amb gran sentit de l’oportunita­t. A l’assaig En las cimas de la desesperac­ión ,hihaun missatge encriptat per als polítics (barcelonin­s, catalans i espanyols) que es veuen desbordats pel drama de Nissan: “La nostàlgia revela el significat demoníac del temps, que, a través de les transforma­cions que realitza en nosaltres, provoca implícitam­ent la nostra aniquilaci­ó”. Nostàlgia, ocurrèncie­s, retrets creuats i rostres d’esglai són el retaule de la impotència política. Em sap greu haver d’escriure això: ni Colau, ni Torra, ni Sánchez transmeten, a la gent de Nissan, res que s’assembli a la confiança.

Atents, doncs, als quincaller­s de l’esperança. Estan a l’aguait.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain