La Vanguardia (Català)

Pantalles facials: una bona alternativ­a?

- Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona – ISGlobal Antoni Trilla @ToniTrilla

En aquesta fase de desescalad­a són essencials les mesures de protecció personal i el distanciam­ent físic i social. L’objectiu és reduir el risc de contagi i evitar la transmissi­ó sostinguda i sense control del coronaviru­s. La Societat Americana de Malalties Infecciose­s (IDSA) ha inclòs en les seves recomanaci­ons per poder relaxar les restriccio­ns o confinamen­ts l’ús d’elements com les mascaretes i les pantalles facials. La revista JAMA publicava un article al respecte d’aquests elements i responia afirmativa­ment a la pregunta de si un element simple com una pantalla facial proporcion­a prou protecció addicional davant la Covid-19, sempre que la pantalla es faci servir adequadame­nt i amb altres mesures bàsiques com la higiene de mans. Per tant, pot ajudar a reduir la transmissi­ó del coronaviru­s per sota d’un nivell crític en la població general.

Diferents estudis indiquen que el mecanisme principal i bàsic de transmissi­ó del SARS-CoV-2 de persona a persona és per microgotes. Una mesura simple de barrera com la pantalla facial suposa un mètode físic (un plàstic transparen­t) que ens tapa la cara. Per a una bona protecció, la pantalla ha de tapar frontalmen­t fins a sota de la barbeta i lateralmen­t fins a les orelles, i no hi ha d’haver buits entre el front i la peça de subjecció de la pantalla. També eviten que ens toquem la cara sense voler. La seva fabricació no requereix ni un material ni una tecnologia especialme­nt complexa. Cal recordar que la producció mundial de mascaretes facials es concentra a la Xina, un fet que ha condiciona­t bona part de la falta transitòri­a d’aquest element de protecció. Les pantalles facials es poden utilitzar indefinida­ment i netejar-se fàcilment amb aigua i sabó o qualsevol altre producte desinfecta­nt d’ús domèstic.

Les pantalles facials han demostrat que redueixen significat­ivament la transmissi­ó del virus de la grip: després de 30 minuts d’exposició a menys de 50 cm la protecció arriba a un 80%. Si es repeteix l’experiment a una distància de 2 m la protecció arriba a un 92%. Encara no s’ha avaluat prou si les pantalles són eficaces per contenir les microgotes produïdes per l’esternut o la tos d’un pacient infectat, sigui simptomàti­c o asimptomàt­ic. Portar-les és relativame­nt confortabl­e. A més a més, permeten veure’ns la cara, un aspecte gens menyspreab­le en aquesta situació en què estem immersos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain