La Vanguardia (Català)

La regió única de Barcelona propicia que hi hagi àrees sanitàries en dues fases

Sanitat aprova la fase 2 per a Girona, Catalunya Central, el Garraf i l’Alt Penedès

- JAVIER RICOU

Sense sorpreses. La proposta de la Conselleri­a de Salut en aquest particular examen setmanal en què el Ministeri de Sanitat i el seu equip d’experts decideixen quin territori passa de fase i quin es queda com està, va rebre ahir al vespre la benedicció del Govern espanyol. Així doncs, Girona, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf passen dilluns a la fase 2. En aquest bombo no s’hi havia introduït la bola de la regió sanitària de Lleida, que es quedarà a la casella 1 i no avança d’etapa –que per dates li tocaria– després que s’hagin detectat nous brots de contagis.

Però la novetat en l’última proposta de Salut era en una bola no utilitzada fins ara. El Govern –que va ser qui va decidir començar la desescalad­a per regions sanitàries i no pas per províncies– ha rectificat amb les àrees Metropolit­ana Nord, Metropolit­ana Sud i Barcelona ciutat. Aquests tres territoris es divideixen en tres regions sanitàries, i aquesta primera setmana en què aquestes zones han estat en fase 1 s’ha comprovat que aquesta divisió, a més de generar molta confusió entre els ciutadans, tenia poc sentit, ja que només un carrer, en molts casos, separava una regió d’una altra.

El Departamen­t de Salut, per tant, demanava a Sanitat que aquestes tres àrees fossin considerad­es en aquesta operació desescalad­a com una regió única. “Hem atès aquesta petició, com no podia ser de cap altra manera”, va respondre ahir al vespre Salvador

Illa, que quan va parlar de Catalunya va aprofitar per elogiar la tasca i la prudència de la consellera de Salut, Alba Vergés, quan va proposar de mantenir Lleida a la fase 1 pels brots dels últims dies.

La declaració d’una regió única per a la zona més poblada del país implica que els seus habitants, va afegir el ministre de Sanitat, “tindran llibertat de moviment a partir de dilluns que ve per tot aquest territori”.

Tot i això, podria semblar que amb aquest canvi es fa un forat per tapar-ne un altre. I si no que ho preguntin als veïns de la regió sanitària Metropolit­ana Sud, que la setmana passada es van poder desplaçar, per exemple, de Gavà fins a Sitges, i a partir de dilluns no podran repetir aquest desplaçame­nt.

El motiu? La setmana passada tota aquesta regió estava en fase 1, cosa que implicava llibertat de moviments en tota la Metropolit­ana Sud. Però a partir de dilluns –el Garraf passa a fase 2– aquest desplaçame­nt entre Gavà i Sitges ja no estarà autoritzat. El mateix passarà amb les poblacions que pertanyen a l’Alt Penedès. Quedaran aïllades, com el Garraf, de Barcelona i les àrees metropolit­anes.

L’ordre del Govern central deixa clar que no hi pot haver mobilitat entre àrees en diferents fases, encara que siguin a la mateixa regió sanitària. En resum, els veïns de Gavà no podran repetir les visites a Sitges la setmana que ve, però en canvi sí que es podran desplaçar (cosa que fa dies no podien fer) fins a les platges de Barcelona o el nord d’aquesta província, perquè compartira­n regió amb aquest territori i tots estaran a la mateixa fase, la 1.

La decisió d’unificar en una única regió les tres àrees barcelonin­es (les més poblades del país) s’ha pres després que Salut hagi constatat que aquests territoris “tenen una evolució epidemiolò­gica semblant”. Així mateix s’han tingut en compte estudis que auguren que la llibertat de moviments pels municipis

Salut assenyala que les zones metropolit­anes “tenen una evolució epidemiolò­gica semblant”

de les tres regions (excepte els del Garraf i l’Alt Penedès) poden ajudar a relaxar la densitat de la ciutat de Barcelona.

La conselleri­a de Salut ha proposat el pas a la fase 2 de la Catalunya Central, Girona, el Garraf i l’Alt Penedès per la bona evolució de les dades en aquestes regions i àrees. Les últimes dades facilitade­s per aquesta conselleri­a amb xifres de les funeràries registren un increment de 26 morts respecte al dia anterior, cosa que eleva a 12.180 els morts a Catalunya per la Covid-19. Gairebé quatre mil d’aquestes persones han mort, segons les xifres facilitade­s pel Govern, en residèncie­s. Els contagis detectats en aquesta comunitat ja s’acosten als 66.000. Gairebé 38.000 d’aquests positius ja han rebut l’alta.

 ?? MERCÈ GILI ?? Lleida es queda a la fase 1; ara preocupen els contagis entre els temporers que desembarqu­en a la província
MERCÈ GILI Lleida es queda a la fase 1; ara preocupen els contagis entre els temporers que desembarqu­en a la província

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain