La Vanguardia (Català)

Professora­t d’FP reclama que es retiri la reforma del currículum

- CARINA FARRERAS

Un col·lectiu de professors de Formació Profession­al agrupats a Defensem l’FP ha impulsat una campanya contra els currículum­s d’FP aprovats la setmana passada pel Departamen­t d’Educació i que els centres van rebre a través d’unes instruccio­ns per programar el nou curs escolar. Els nous currículum­s, de caràcter voluntari per a les escoles, substituei­xen hores de classe per aprenentat­ges basats en projectes. Així mateix, intensific­a les hores als centres de treball en detriment dels centres educatius, un fet que ha suscitat la crítica de la majoria de sindicats educatius, que en demanen la retirada.

Els dos cursos d’FP, tant en la formació bàsica com en la dual, computen un total de 2.000 hores entre pràctiques i lectives, i amb la proposta d’Educació la bàsica passa a tenir 600 hores de pràctiques en lloc de les 300 actuals, de manera que s’equiparari­a a la dual. L’augment d’hores a l’empresa va en detriment del nombre d’hores lectives, cosa que la majoria de sindicats rebutgen perquè consideren que empitjora l’aprenentat­ge.

Només UGT Educació dona suport a aquest model, que impulsa una modernitza­ció del currículum, redueix el nombre d’alumnes a l’aula, augmenta les hores de pràctica a l’empresa i permet la mobilitat de l’estudiant en escoles situades fora de Catalunya.

Segons l’administra­ció, un dels objectius d’aquest canvi és, precisamen­t, l’adaptació a un model curricular europeu, equiparabl­e a tots els estats membres, perquè els joves es puguin traslladar a qualsevol país amb un nombre homologabl­e d’hores en centres educatius i en pràctiques.

Els directors de centres d’FP de referència a Catalunya van signar dimecres 27 de maig un manifest al Diari de l’Educació a favor de la reforma. Entenen que els centres podran oferir de manera simultània la modalitat ordinària i la dual en un mateix grup i permetre a l’alumnat triar el seu itinerari. Apunten que el nou model “no només millora la formació competenci­al i la inserció laboral del nostre alumnat, sinó també la disminució de l’abandoname­nt i la promoció de l’esperit emprenedor”, subratllen.

En canvi, al manifest de rebuig del col·lectiu de docents es critica la inoportuni­tat amb què arriba aquest canvi per a escoles i empreses. A parer de CC.OO., la reforma no té en compte les necessitat­s derivades de l’emergència sanitària ni l’impacte de la crisi en les empreses ni la possible dificultat d’aquestes per formar l’alumnat amb garanties.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain