La Vanguardia (Català)

El voluntari olímpic

- Santiago Tarín

El seu gendre l’anomenava “el voluntari olímpic” perquè sempre estava disposat a ajudar algú. José Serra Marcos, anestesist­a jubilat, no va poder superar la Covid-19 i va deixar aquest món el 23 de març.

Serra va néixer a Badalona, i com molta gent d’aquesta ciutat, era un fanàtic del bàsquet, l’esport nacional de l’urbs. Fins i tot va arribar a directiu del Joventut. Sempre estava disposat a donar un cop de mà als altres, explica en David, un dels seus tres fills, que avui suporta el dol causat per la pandèmia. Els diumenges solia anar al monestir de la Cartoixa a interessar-se pels monjos o a portar-los menjar.

En José va ser anestesist­a. Primer va treballar en l’especialit­at de ginecologi­a, si bé els seus últims anys actiu, fins que es va jubilar, va entrar a treballar en un centre mèdic oftalmològ­ic.

El 17 de març va començar a tenir símptomes de la malaltia, sobretot febre. La va combatre amb paracetamo­l. La seva família va trucar als serveis mèdics i els van dir que no l’ingressess­in, que continués amb aquest tractament. Així va ser fins que el diumenge 22 la febre va pujar fins a 39 i aleshores en David va trucar a una ambulància, que el va traslladar a l’hospital amb un diagnòstic de pneumònia, un dels indicadors de la Covid-19. Li van subministr­ar antivirals i oxigen, i un metge va explicar la situació a en David i li va dir que el mantindrie­n en una habitació, no pas a l’UCI. Tristament l’endemà va morir.

José Serra va ser incinerat un acte a què només van poder assistir dos familiars. En David explica que pel protocol de la Covid-19 el taüt estava tancat; “el veus i has de creure que és ell”. Però per al fill encara hi va haver un moment més dur: trucar a la seva mare –la dona que surt a la foto amb en José– per explicar-li que un diumenge l’ambulància es va emportar el seu marit i que dilluns havia mort. I com que havia estat en contacte amb un malalt, es va haver de quedar confinada quinze dies, sola. Els seus fills li deixaven el menjar a la porta, però no la podien veure. Passat aquest temps li van fer el test i va donar negatiu. Ara torna a veure els seus fills, cosa que abans no volia fer per por de contagiar-los . “Crec que això va ser el pitjor”, afirma en David. /

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain