La Vanguardia (Català)

Buscant la mare

- S. Tarín

Dolores Pujol Clemente, de 87 anys, és una víctima més de la Covid-19; i els seus fills, d’una situació dantesca: durant dos dies no van saber on estava ingressada.

El 16 de març la Dolores se sentia malament. La família va trucar a una ambulància i se la van emportar. Allà va començar el calvari. Ningú no informava els fills d’on era, i aquests –dos són advocats– van amenaçar amb una denúncia per segrest. Al final una infermera se’n va apiadar i els va dir: “Pregunteu-ho a Vall d’Hebron”.

Havia estat a urgències d’aquest centre, però la van traslladar a Sant Rafael. Allà fins i tot la van poder visitar alguns cops, sense cap mesura de protecció. La María José, una de les filles, explica que el 5 d’abril va trucar per saber com estava i li van comunicar que havia mort.

La Dolores havia treballat tota la vida. El seu pare era català i gairebé no parlava castellà; i la seva mare, de Múrcia, amb prou feines entenia el català. Ella va néixer al barri xino, i des dels 14 anys ajudava la seva mare als taulells de les carnisseri­es que anaven obrint. Era una persona d’intel·ligència natural, educada “a la universita­t del carrer”, explica la María José. Es va casar amb Humberto Ruiz, de qui va quedar vídua el 2014, i van tenir cinc fills.

Si trista va ser la mort, trist va ser també l’enterramen­t. Pel protocol de la Covid-19, ni tots els fills van poder pujar al cementiri de Montjüic. El cos va arribar en un cotxe de morts i ells en un altre. El van descarrega­r i els treballado­rs el van enterrar. Després cadascú se’n va anar per la seva banda. “I ja està”, diu la María José. /

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain