La Vanguardia (Català)

“Cal un suport sense complexos al pis turístic”

- RAÚL MONTILLA

Enrique Alcántara, president de l’Associació d’Apartament­s Turístics de Barcelona (Apartur), defensa la importànci­a del turisme per sortir de la crisi, com també el paper que hi poden tenir les petites i mitjanes empreses que teixeixen l’economia catalana i la barcelonin­a. Advoca per reconèixer l’empresari i l’empresa com l’eix per afrontar la remuntada.

Per què defensa la centralita­t empresaria­l?

L’única manera de sortir de la crisi és que les empreses no tanquin, que mantinguin els treballado­rs, que generin ocupació i que no la destrueixi­n. Si no, ens dedicarem a donar prestacion­s perquè s’ha destruït ocupació i la crisi s’agreujarà.

Què necessiten de l’administra­ció?

Pel que fa als ajuts econòmics, tots els que es pugui. Facilitats de crèdit, que no tot s’hagi de fer a través dels ICO actuals. Quan a un banquer li parles de turisme surt corrents. Rebaixes fiscals: no té sentit que si aquest estiu ens ve un turista li hàgim de cobrar 2,50 euros de taxa turística per persona i nit. És un desavantat­ge amb la resta d’Espanya. Les empreses turístique­s, a més, hem de fer la declaració de la taxa a l’octubre: que es traslladi a l’any següent, o d’aquí dos.

Què aporten els pisos turístics?

Cada pis genera mig lloc de treball directe, cada dos pisos represente­n un lloc de treball, més enllà dels indirectes. Cada pis paga més de 2.000 euros d’impostos cada mes.

Hi ha qui en desconfia... Hauran de canviar algunes mirades? Absolutame­nt. Tu no pots renunciar a un tipus d’allotjamen­t que existeix i existirà. Les famílies tenen dret a viatjar i estar-se en un apartament. No es pot dir “no volem pisos turístics”, amagar el cap sota l’ala i tancar els ulls, perquè llavors seran els il·legals els que s’ocuparan de la demanda que, en el seu cas, no genera ocupació ni paga impostos. Hi ha d’haver un suport sense complexos al pis turístic.

 ??  ?? XAVIER CERVERA
President d’Apartur ENRIQUE ALCÁNTARA
XAVIER CERVERA President d’Apartur ENRIQUE ALCÁNTARA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain