La Vanguardia (Català)

“Cal recobrar aviat les llibertats arraconade­s durant la pandèmia”

BARCELONA TRIBUNA Marc Antoni Broggi President del Comitè de Bioètica de Catalunya

- JUAN MANUEL GARCÍA VEGEU EL VÍDEO SENCER AMB EL DEBAT A www.lavanguard­ia.com/vida

La pandèmia del coronaviru­s ha enfrontat la humanitat a importants reptes de caràcter social, econòmic i sanitari. La gravetat de la crisi es pot mesurar en xifres: més de 355.000 morts i 5,7 milions d’infectats a tot el món.

El desconeixe­ment de la malaltia ha provocat que els governants hagin hagut de prendre decisions urgents en un marc d’incertesa global, i hagin hagut de prioritzar la seguretat dels ciutadans davant qualsevol altre bé comú. És per això que una de les òptiques menys explorades fins ara d’aquesta emergència global ha estat la dimensió ètica de les mesures que han dut a terme molts països.

El doctor Marc Antoni Broggi, president de Comitè de Bioètica de Catalunya, i altres personalit­ats destacades del món econòmic, social, cultural i científic, van reflexiona­r ahir sobre les lliçons morals que ens deixa la crisi del Covid-19 en la segona edició telemàtica del fòrum d’opinió i debat Barcelona Tribuna, organitzad­a per Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País i La Vanguardia.

“La pandèmia ens ha plantejat problemes ètics fonamental­s”, va advertir Broggi. Molts s’emmarquen en la dicotomia entre la seguretat col·lectiva i l’autonomia personal. “Es va identifica­r ràpidament el bé comú amb la protecció sanitària. S’han arraconat altres drets fonamental­s com la llibertat de moviments, de relacions personals i d’activitats. Cal recuperar-los tan aviat com la seguretat ho permeti”, va defensar el doctor en medicina.

Broggi va expressar la seva preocupaci­ó pel perill per a la intimitat de les persones que suposen algunes mesures sobre les quals es debat obertament en les societats occidental­s, com “el seguiment a través de la geolocalit­zació dels nostres dispositiu­s mòbils, el control de símptomes de la malaltia o els carnets d’immunitat”. Segons el doctor, cal estudiar acuradamen­t la implantaci­ó d’aquestes iniciative­s: “Cal ponderar si són necessàrie­s i proporcion­als, tenint en compte què guanyem i què perdem amb aquestes formes de control; i assegurar-nos que no derivin en discrimina­ció”, va prevenir.

A la trobada, presentada per Miquel Roca i moderada per Ramon Rovira, periodista i director de Relacions Institucio­nals del Grup Godó, també hi van participar la doctora Anna Carreres, cap del servei d’urgències de l’hospital Trias i Pujol; Ramon Maria Nogués, catedràtic

Broggi alerta sobre el perill per a la intimitat de mesures com ara el seguiment per geolocalit­zació

de Biologia de la UAB, i la periodista Ana Macpherson.

Nogués va aportar la visió antropològ­ica sobre la crisi. “Hem de reflexiona­r sobre si els éssers humans som uns depredador­s responsabl­es. Les pandèmies són naturals si tenim en compte el creixement de l’espècie humana, la nostra interacció amb altres espècies i la mobilitat pròpia del món global. Cada any augmenta la població en 80 milions de persones, i cal alimentar-les. Però que hi hagi granges de 100.000 porcs com passa a la Xina és un perill públic”, va exposar el catedràtic.

Un altre dels temes tractats va ser la gestió de dol de les persones que han perdut els seus éssers estimats i no se n’han pogut acomiadar: “L’aïllament dels malalts greus ens ha fet patir molt”, va explicar la doctora Carreres. “Aviat vam entendre que no podíem deshumanit­zar l’atenció sanitària en nom de la seguretat clínica i vam incloure l’acompanyam­ent en els moments finals, sempre vetllant per la salut dels profession­als i els familiars dels pacients. Però vam estar molts dies al caire de l’abisme. D’aquesta crisi en traiem una altra lliçó: les retallades que es van fer sobre béns comuns com la sanitat s’haurien de revertir”, va concloure la responsabl­e mèdica.

 ?? LVD ?? Marc Antoni Broggi durant la seva intervenci­ó en la segona edició telemàtica del fòrum d’opinió i debat Barcelona Tribuna
LVD Marc Antoni Broggi durant la seva intervenci­ó en la segona edició telemàtica del fòrum d’opinió i debat Barcelona Tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain