La Vanguardia (Català)

El fill d’una dona morta en un geriàtric demana una indemnitza­ció a la Generalita­t

-

Ángel Juárez va interposar dimecres una petició d’indemnitza­ció per valor de 151.000 euros a les conselleri­es de Treball, Afers Socials i Famílies i de Salut de la Generalita­t per la mort de la seva mare per coronaviru­s en una residència de Barcelona.

A la reclamació s’afirma que la dona va ser “abandonada i desassisti­da de la teràpia respiratòr­ia més elemental per fer front a la seva infecció de coronaviru­s” i que hi va haver una falta de diagnòstic, falta de mitjans assistenci­als i mèdics que van impedir el tractament adequat de la infecció.

Juárez ha avisat que això només és el començamen­t i que espera que, com ell, altres persones puguin emprendre accions legals perquè es trenqui, en les seves paraules, l’opacitat i hi hagi més transparèn­cia en la manera com s’ha gestionat el coronaviru­s.

Juárez ha rebut l’ajuda de la plataforma d’àmbit espanyol Afectadosc­oronavirus.org, el portaveu del qual, Abraham Granadino, va precisar que es tracta d’una reclamació administra­tiva de responsabi­litat patrimonia­l.

Per la seva part, el despatx d’advocats que representa el cas va detallar que amb aquesta primera acció legal volen “restaurar la dignitat de les persones i les víctimes”.

També va lamentar les dificultat­s de “falta de transparèn­cia” per recollir la informació oportuna i investigar les circumstàn­cies en què va tenir lloc el contagi en aquest cas, i va dir que també volen detectar les deficiènci­es per impulsar una millora de protocols d’actuació respecte a les atencions a la gent gran.

En aquest sentit, va destacar que volen comprovar si hi ha hagut una falta per part dels departamen­ts a la Generalita­t en la supervisió de la residència, i va explicar que també treballen en accions legals contra la residència.

Granadino també va indicar que la plataforma existeix per agrupar persones afectades i va apuntar que ja els han arribat peticions des d’altres comunitats autònomes, d’uns 20 afectats. Va posar com a exemple un cas de Madrid i un altre de Castella i Lleó.

La plataforma calcula que hi ha 19.000 persones que han mort en situacions similars a la de la mare de Juárez, i han calculat que, si reclamessi­n tots els seus familiars, la indemnitza­ció s’elevaria a 2.470 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain