La Vanguardia (Català)

Calendari de cocció lenta

Els clubs esperen saber dilluns si més no les quatre pròximes jornades

- XAVIER G. LUQUE

Dues setmanes abans de la represa de la competició encara no hi ha calendari. Els clubs de Primera i Segona, reunits ahir en assemblea de LaLiga, esperaven sortir-ne, si més no, amb una planificac­ió concreta i detallada de dates i horaris de les quatre primeres jornades posteriors a l’aturada per la Covid-19. Però la incertesa continua. Les concrecion­s estan pendents del vistiplau definitiu de Sanitat i caldrà esperar, s’ha comentat, fins dilluns vinent o potser dimarts.

El nou calendari, la nova normalitat del futbol espanyol, era un dels temes principals de l’assemblea d’ahir, sinó el més esperat. De moment es manté com a objectiu pràcticame­nt consolidat que la competició de Primera es reprendrà el dijous 11 de juny amb un partit entre el Sevilla i el Betis que, per la data, començarà a les deu de la nit. A partir de l’endemà, divendres 12 de juny, començaria el carrusel de partits sense fre. Es tracta de tancar la Lliga el diumenge 19 de juliol. Aquell mateix dia s’ha d’acabar igualment la competició de Segona per donar pas, tot seguit, a les eliminatòr­ies d’ascens, el playoff, que es jugarà de diumenge a dimecres fins al 2 d’agost.

El repartimen­t d’horaris és un dels punts d’encaix delicat. En principi no es podrà jugar abans de dos quarts de vuit (una sentència ha donat la raó a la Federació

Espanyola en aquest punt), per bé que s’espera poder arribar a un acord amb l’Associació de Futboliste­s Espanyols i la mateixa Federació per introduir algunes excepcions en zones del nord d’Espanya, amb temperatur­es una mica més benignes en aquestes dates de juny i juliol.

El projecte de LaLiga consisteix que es juguin partits a dos quarts de vuit i a les deu de dilluns a divendres i que els caps de setmana s’incorpori una tercera franja horària, a dos quarts de sis, per a partits de la cornisa cantàbrica.

En el cas de les dues últimes jornades, tots els partits de transcendè­ncia per a la classifica­ció final es jugaran en una data única, el 15 de juliol (penúltima jornada) i el 19 (l’última).

A l’assemblea de LaLiga es van tractar altres temes de menys transcendè­ncia pública però igualment importants per als clubs. S’espera que Sanitat aprovi els entrenamen­ts amb els equips sencers a partir de dilluns vinent, i també s’ha acceptat endarrerir algunes revisions del control econòmic dels clubs perquè s’entén que la situació actual ho aconsella.

Un altre aspecte analitzat a l’assemblea dels clubs profession­als espanyols ha estat el dels

desplaçame­nts. Els clubs mantenen certs dubtes i força temors en aquest punt, però LaLiga planeja la utilitzaci­ó de mitjans de transport exclusius (trens reservats i vols xàrter) per als equips de futbol durant les últimes jornades de la temporada en curs.

En un altre àmbit d’actuació, LaLiga va anunciar ahir que, per mitjà del grup Mediapro, s’oferiran els partits televisats de franc en residèncie­s de la tercera edat. Els matxs es podran seguir mitjançant LaLigaTVBa­r, el canal destinat a hostaleria i establimen­ts públics que gestiona Mediapro, i es podrà sol·licitar a través dels diferents operadors de telecomuni­cacions que ofereixen aquest canal per distribuir el senyal a tots els aparells de televisió de les residèncie­s.

“Aquest gest té com a objectiu trencar l’aïllament i la solitud que suporten tant els residents com el personal que n’està a càrrec després de la crisi sanitària de la Covid-19, que ha obligat al confinamen­t de tots els residents en centres assistenci­als per a la tercera edat”, va assenyalar Mediapro en un comunicat.

Un altre àmbit d’aquesta actuació frenètica de l’equip de Javier Tebas es refereix a la presència de mitjans de comunicaci­ó durant els partits. El Consell Superior d’Esports (CSD) i LaLiga han expressat el seu compromís amb el dret dels mitjans de comunicaci­ó per a la cobertura de la represa de la competició, i en un comunicat les dues entitats afirmen que tenen dissenyat “des de fa setmanes un protocol perquè els mitjans, gràfics, escrits i de ràdio, puguin accedir als estadis en condicions sanitàries segures, sota les premisses de distància social recomanada i pautes d’higiene”. El propòsit de LaLiga i el CSD és que la cobertura mediàtica dels partits es desenvolup­i de la manera més semblant possible a la que s’esdevenia en la competició abans de la pandèmia.

La Lliga de Primera Divisió està paralitzad­a des del 8 de març, amb 27 jornades disputades d’un total de 38. El Barça ocupa la primera posició amb 58 punts, per 56 del Reial Madrid. Entre els dos s’ha de decidir el títol, tenint en compte que el campió seria el conjunt madrileny en cas d’empat final a punts. Les tres places de descens les ocupen el Mallorca (25 punts), el Leganés (23) i l’Espanyol (20).

Partit sales 19.30 hi ales 22 h de dilluns a divendres i una franja més els caps de setmana, a les 17.30 hores

La Lliga tornarà l’11 de juny i les dues últimes jornades es jugaran en data unificada, els dies 15 i 19 de juliol

 ?? MIGUEL RUIZ / EFE ?? Els entrenamen­ts en petits grups encara són la tònica en el futbol espanyol
MIGUEL RUIZ / EFE Els entrenamen­ts en petits grups encara són la tònica en el futbol espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain