La Vanguardia (Català)

“L’ocupació a Nissan està garantida”

El president del Govern espanyol va prometre al gener que la planta de Barcelona no es tancaria després de diverses reunions a Davos

- LALO AGUSTINA

Primer va ser un tuit de Pedro Sánchez, president del Govern central, la tarda del passat 23 de gener, en plena celebració del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa): “El mantenimen­t de l’ocupació a la planta de Nissan a Barcelona està garantit”. Posteriorm­ent, aquell mateix dia, la Moncloa va remetre als mitjans diverses fotografie­s de la trobada i el departamen­t de premsa de Sánchez va resoldre dubtes sobre l’abast del compromís aconseguit en una reunió amb el president de Renault, Jean-Dominique Senard, amb la consellera delegada interina de la multinacio­nal, Clotilde Delbos, i amb el conseller delegat adjunt i director mundial de fabricació i logística de Renault, l’espanyol José Vicente de los Mozos. En concret, fonts del Govern central van afirmar que De los Mozos va assegurar dues vegades que no hi hauria acomiadame­nts a Espanya, la qual cosa es va entendre a la sala com una referència general a les tres plantes de Nissan i a la de Barcelona en particular.

Sánchez va ser molt contundent amb el futur de l’ocupació –també ho és ara quan diu que d’aquesta crisi en sortirem més forts– malgrat que en les seves trobades no hi va haver ningú de Nissan, la qual cosa va fer dubtar, i molt, els sindicats. Però Sánchez, que acabava de formar govern i estava de gira internacio­nal per explicar els seus plans, va traslladar a l’opinió pública que Senard va assegurar el “total compromís” de la corporació automobilí­stica amb Espanya i amb la transició ecològica que està experiment­ant el sector de l’automòbil en l’actualitat. “El nostre Govern dona suport a la seva aposta per la producció de vehicles elèctrics a Barcelona”, va dir llavors el president, que va estar acompanyat per la vicepresid­enta tercera per a Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño.

Però el suposat compromís no ho era. Conscientm­ent o no, la promesa de Sánchez era fum. No ha estat l’única en aquests mesos d’incertesa creixent sobre el futur de la planta. A la Generalita­t també van donar per bons compromiso­s inexistent­s i ara s’han donat un bany de realitat. Que no és el primer. El mes de juliol passat, Àngels Chacón, consellera d’Empresa, es va desplaçar al Japó i va mantenir una atapeïda agenda amb diverses multinacio­nals amb interessos en Catalunya. Però, malgrat que ja hi havia una gran preocupaci­ó per la planta barcelonin­a, no es va reunir amb ningú de Nissan. La multinacio­nal va al·legar problemes d’agenda i no va posar cap directiu rellevant a la seva disposició.

Gairebé millor. Chacón va continuar molt fora de joc en els mesos següents. El mes d’octubre passat, la consellera d’Empresa va sortir al pas d’una informació de Bloomberg en la qual s’afirmava que Nissan buscava comprador per a les seves plantes de Barcelona i el Regne Unit. Chacón va afirmar llavors que “hi poden haver rumors i especulaci­ons” sobre el futur de les plantes de Nissan a Barcelona, però que la firma manté el seu compromís amb elles. Segur que no n’estava convençuda. Malgrat les declaracio­ns públiques, els fets deien ja una altra cosa. I Chacón ho sabia.

Al novembre, un mes després, la consellera va viatjar al Japó en missió comercial amb l’expedient de Nissan com a objectiu prioritari. L’expedició, que va comptar també amb la presència de Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibil­itat, va ser un rotund fracàs malgrat les aparences i vistos els resultats. Però Chacón va percebre prou com per atrevir-se a dir que “Nissan ha reafirmat el seu compromís amb les seves plantes de Catalunya” després de la reunió –aquella vegada, sí– que va mantenir amb responsabl­es de l’empresa nipona.

Les afirmacion­s contundent­s de la consellera es van produir després de mantenir una xerrada amb el vicepresid­ent d’assumptes governamen­tals de Nissan, Osamu Goto, i amb la directora de relacions internacio­nals de la companyia, Miyuki Takahashi. En una nota, la consellera va destacar que Nissan reafirmava el compromís amb les seves plantes de Catalunya i afirmava que la multinacio­nal havia agraït el suport de la Generalita­t a la nova planta de pintura a la Zona Franca.

Finalment, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va garantir també la màxima implicació del Consistori en la continuïta­t de Nissan després de reunir-se amb membres del comitè d’empresa el febrer passat. Aquesta implicació no s’ha traduït en res que s’hagi conegut públicamen­t. Nissan no va garantir mai l’ocupació de les plantes de Barcelona. Cap empresa no garanteix l’ocupació i, si ho fa, la garantia val fins que s’incompleix la promesa.

Àngels Chacón va dir després de viatjar al Japó al novembre que Nissan mantenia el seu compromís fabril

 ?? EP ?? Pedro Sánchez, en la reunió que va mantenir amb directius de Renault a Davos el gener passat
EP Pedro Sánchez, en la reunió que va mantenir amb directius de Renault a Davos el gener passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain