La Vanguardia (Català)

Alcoa acomiada 534 empleats, la meitat de la seva plantilla a Lugo

- ANXO LUGILDE

La més temuda amenaça imminent que penjava des de fa anys sobre l’economia gallega es va materialit­zar ahir a l’anunciar la multinacio­nal dels Estats Units Alcoa l’acomiadame­nt de fins a 534 treballado­rs de la seva factoria de San Cibrao (Lugo), a prop de la meitat de la plantilla, fruit del desmantell­ament de la planta de producció d’alumini.

L’empresa justifica la seva decisió per l’elevat cost de l’energia i els baixos preus del producte. El Govern demana a Alcoa que ho reconsider­i, mentre que la Xunta arremet contra l’Executiu de Sánchez i el BNG en reclama la nacionalit­zació, per la qual també aposta el comitè d’empresa.

Inaugurat el 1979 i basat en el seu moment en l’abundant disponibil­itat d’energia elèctrica a baix cost, el complex industrial de San Cibrao formava part de l’antic grup públic Inespal, comprat per Alcoa en la privatitza­ció del 1997. Està compost per dues plantes, la d’alumini, que ocupa 633 persones i la d’alúmina, el producte intermedi, amb 510 treballado­rs. Aquesta segona, en l’accionaria­t de la qual participa un soci d’Alcoa, no està inclosa en la reestructu­ració, que se centra en la d’alumini.

Segons la multinacio­nal, en la producció pesen un 40% els costos energètics, que entre els anys 2013 i 2019 gairebé es van duplicar i que resulten substancia­lment superiors als de les seves empreses competidor­es, sense que les condicions de l’estatut de la indústria electroint­ensiva impulsat pel Govern espanyol hagin satisfet l’empresa, que ja es va desfer l’any passat de les seves fàbriques d’alumini als municipis d’Avilés i A Coruña. Es va quedar només amb la factoria de Lugo i ahir va comunicar al comitè d’empresa el seu pla per reduir la planta d’alumini a una fosa, per a la qual cosa ara s’obre un procés de tres setmanes de consultes sobre l’acomiadame­nt col·lectiu de fins a 534 treballado­rs.

Al desert industrial de la província de Lugo es tracta d’un cop descomunal, ja que el pes d’Alcoa en el seu PIB es xifra entre un quart i un terç del total. El Ministeri d’Indústria va recordar ahir tots els ajuts públics que ha rebut Alcoa al llarg dels anys.

 ?? ELISEO TRIGO / EFE ?? Protestes davant la fàbrica
ELISEO TRIGO / EFE Protestes davant la fàbrica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain