La Vanguardia (Català)

Gentiloni: el fons de recuperaci­ó “no és un programa d’ajust”

El comissari d’Economia recorda que és una eina voluntària però amb condicions

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Això no és un rescat, però hi ha condicions. Ni rastre de la troica, aquells homes de negre de macabra reputació, però els països hauran de presentar i veure aprovats els plans de reformes i inversions per aconseguir accés als ajuts. És la filosofia en què es basa el pla de recuperaci­ó de 750.000 milions que va presentar dimecres Ursula von der Leyen.

En l’explicació dels detalls, ahir van comparèixe­r a Brussel·les el falcó i el colom; el comissari amb fama de dur, el vicepresid­ent Valdis Dombrovkis, i el que llueix reputació de flexible, Paolo Gentiloni. Van explicar la mateixa història, sense contradicc­ions, encara que amb entonacion­s diferents. L’italià va insistir a trencar els lligams amb tota semblança al fons de rescat utilitzat en la crisi del 2012. “Això no és un programa d’ajust amb un nom diferent. Aquesta és una nova eina, que és voluntària i està basada en les prioritats nacionals establerte­s”, va dir Gentiloni.

D’aquest fons en concret, que és el tronc principal del pla de recuperaci­ó, Espanya en pot aconseguir el 19,88% del total de les transferèn­cies sense retorn, la qual cosa suposa 66.579 milions d’euros. És el segon país que més n’obté, només per darrere d’Itàlia, que s’emporta el 20,45%, 68.482 milions. Percentatg­es que correspone­n amb l’esperit d’aquests ajuts, centrats en els països més tocats per la crisi i per les seves conseqüènc­ies econòmique­s. En el conjunt del pla, sumant tots els seus diferents instrument­s, Espanya obtindrà 140.466 milions d’euros, dels quals 77.324 milions en subvencion­s i la resta en crèdits.

Per accedir als fons, cada país ha de presentar un pla especifica­nt els seus objectius i la manera d’arribar a ells. Els diners s’aniran distribuin­t en partides que s’autoritzar­an a mesura que es vagi constatant el compliment dels objectius fixats. “Quan presenti un pla nacional, cada país explicarà com contribuei­x a aconseguir les prioritats en el semestre europeu”, va dir el vicepresid­ent Dombrovski­s. Aquest semestre europeu és el mecanisme que supervisa les polítiques econòmique­s dels estats membres i servirà també per verificar la bona utilitzaci­ó d’aquestes partides.

El procés començarà l’abril de cada any, quan els països traslladin a Brussel·les un document amb els detalls de les reformes i les inversions

Cada país presentarà anualment a Brussel·les el pla de reformes i inversions per accedir als ajuts

que pretenen fer a càrrec del fons de recuperaci­ó. En els plans hauran de justificar cada reforma i demostrar que servirà per enfortir el creixement econòmic i reforçar la cohesió social, i que, per descomptat, són inversions relacionad­es amb la crisi provocada per la pandèmia.

També especifica­ran com aquestes mesures enllacen amb les dues grans prioritats marcades per la Comissió Europea, la transició verda i la digital. L’aprovació d’aquests plans es durà a terme per la Comissió Europea però en estret contacte amb els estats membres. Encara que el límit de presentaci­ó és l’abril, Brussel·les recomana que ja avancin aquest mateix any el primer esborrany del pla per poder facilitar els ajuts tan aviat com sigui possible.

“Això no va de condiciona­litat i intrusió de Brussel·les... però per descomptat que la concessió de subvencion­s va lligada a l’aplicació amb èxit de les polítiques”, va dir el comissari Gentiloni, resumint el funcioname­nt del procedimen­t de concessió d’aquests ajuts tal com les planteja la Comissió Europea.

Els plans de Brussel·les són que el 60% d’aquestes subvencion­s estiguin compromese­s abans del 2022, i la resta fins a finals del 2024; mentre que els crèdits s’hauran de sol·licitar abans que acabi el 2024, quan el fons deixarà de ser operatiu.

 ?? ARIS OIKONOMOU / AFP ?? El comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, ahir a la seu de la Comissió Europea
ARIS OIKONOMOU / AFP El comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, ahir a la seu de la Comissió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain