La Vanguardia (Català)

El somni de Vallformos­a

La cavista festeja Carlyle per comprar-li el negoci de cava de Codorniu, i el fons adverteix que no es planteja vendre

- RAMON FRANCÀS

Vallformos­a, l’empresa cavista més gran de capital 100% català, ha fet una proposta al grup Carlyle per adquirir el negoci i la unitat productiva del cava de Codorniu. Segons ha pogut saber La Vanguardia, l’accionista majoritari i president de Vallformos­a, Josep Graells March, s’ha reunit amb la direcció de Carlyle a Europa, el fons americà de capital risc que el 2018 es va convertir en propietari majoritari de Codorniu. L’objectiu és “sumar el nostre model de negoci a Codorniu fent-los una proposta d’adquisició”. Des de Vallformos­a s’afirma que el fons de capital risc encara no s’ha pronunciat sobre la seva proposta. Fonts de Carlyle manifesten que no tenen cap intenció de vendre.

Vallformos­a, que no vol donar detalls sobre la seva oferta, diu que amb la proposta vol “recuperar aquesta activitat per al territori, i evitar-ne la reducció significat­iva que està patint”. Hi afegeix que “Vallformos­a vol ser un dels actors principals per liderar l’aposta per a la rehabilita­ció de la marca Cava, després d’un llarg període de desprestig­i del producte”, i pensen que “sumant marques i empreses amb valor afegit serà més fàcil aconseguir-ho”. El president de Vallformos­a afirma que “Carlyle coneix directamen­t de part meva l’interès que ens sumem”. I afegeix que “volem sumar forces per fer que el cava creixi, i la forma de fer-ho és sumar recursos de marques i empreses. Ens complement­em molt bé amb Codorniu”. També manifesta que “per guanyar en mercats grans cal guanyar mida”, i que “si és bo per Vallformos­a i és bo per Codorniu és bo pel sector”.

Les últimes dades conegudes situen la facturació de Codorniu en 210 milions d’euros. Les caves que presideix Graells també han anunciat que, tot i els efectes de la pandèmia, esperen tancar aquest any amb uns resultats similars als del 2019: fregant una facturació de 37 milions d’euros. Aquests objectius es fonamenten en l’aposta per l’exportació, “però sobretot per l’aposta per la valoritzac­ió dels nostres productes i la rehabilita­ció de la marca Cava als mercats”. També asseguren que no utilitzara­n la situació actual del sector “com a justificac­ió per establir preus de compra de raïm a la baixa”.

Carlyle va comprar l’any 2018 el 68% de Codorniu, i la resta del capital de l’empresa va quedar en mans de la família Raventós, repartit en 150 persones de cinc branques familiars. Mesos després el fons va comprar Gleva Cellars (que inclou Parxet, Mont-Ferrant, Titiana, Tionio, Basagoiti, Portal del Montsant i Raventós d’Alella) a una altra branca de la família Raventós per fusionar-la, i va nomenar al seu gerent, Ramon Raventós Basagoiti, director general de Codorniu Raventós.

A Vallformos­a, per la seva banda, Graells es va convertir en primer accionista el 2016. Les desavinenc­es dels accioniste­s tradiciona­ls, la família Domènech, van provocar la venda d’accions a l’aleshores director general, Vicenç Vidal, al qual va sumar-se Graells –soci d’un despatx d’advocats especialit­zat en reestructu­racions d’empreses– amb una participac­ió majoritàri­a.

La situació del sector del cava no és folgada: la caiguda de vendes per la Covid-19 ha obligat moltes empreses a aplicar ERTO. Així ho han fet Codorniu i Vallformos­a. Ahir va anunciar que ho faria Freixenet per reduir la jornada a tota la plantilla del grup, 1.054 treballado­rs.

La situació del cava no és folgada: Codorniu i Vallformos­a estan en ERTO i Freixenet n’ha anunciat un altre

 ?? CAVAS CODORNIU ?? L’edifici històric de les caves Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia
CAVAS CODORNIU L’edifici històric de les caves Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain