La Vanguardia (Català)

Catalunya vol gestionar l’ingrés mínim igual que els governs forals

- EDUARDO MAGALLÓN

Catalunya vol gestionar l’ingrés mínim vital igual que les comunitats de Navarra i el País Basc. El Departamen­t de Treball de la Generalita­t, que dirigeix Chakir el Homrani, ha demanat formalment al Govern de Pedro Sánchez la gestió de l’ingrés que preveu aprovar avui el Consell de Ministres en una reunió extraordin­ària. El Departamen­t de Treball considera que “la gestió de l’ingrés mínim vital en les comunitats autònomes hauria de seguir el mateix model que en el sistema de pensions no contributi­ves: assegurar la gestió per part de Govern de la Generalita­t i dotar-la de prou recursos humans, logístics i econòmics”. Fonts de Treball van dir ahir que “restem a l’espera de la confirmaci­ó per part de l’Estat”.

Un portaveu del Ministeri de Seguretat Social, que dirigeix José Luis Escrivá, no va voler comentar aquesta possibilit­at i es va remetre a unes paraules del ministre en una entrevista en la qual assegurava que només les comunitats forals, per la seva estructura legal diferencia­da, poden assumir la transferèn­cia de la gestió. En l’esmentada entrevista a Onda Cero, Escrivá va assegurar que la transferèn­cia de la gestió a Navarra i el País Basc “des del començamen­t la teníem definida d’aquesta manera”, en al·lusió a l’acord presentat aquesta setmana pel portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban.

Segons les explicacio­ns del titular de Seguretat Social i Inclusió, aquest acord cal emmarcarlo en la “singularit­at foral, que fa que tinguin un tractament diferent en la gestió”, i va recordar que els territoris forals gestionen algunes prestacion­s de la Seguretat Social com les pensions no contributi­ves, informa Europa Press.

Per al titular de Seguretat Social, el més important és que l’ingrés mínim vital “tindrà unes condicions absolutame­nt comunes” per a tothom a totes les comunitats autònomes. “És un mínim, amb una definició de rendes, no hi ha discrimina­ció”, va afegir.

Les primeres persones que puguin ser beneficiàr­ies de l’ingrés mínim vital començaran a cobrar la prestació a finals del proper mes de juny. Aquesta prestació arriba quan algunes comunitats com Catalunya o el País Basc fa anys que disposen d’unes prestacion­s semblants. En el cas de Catalunya, la renda mínima que paga la Generalita­t beneficia prop del 2% de la població.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain