La Vanguardia (Català)

Iberia i Vueling reprenen els vols aquest estiu en espera del turisme

EasyJet retallarà el 30% de la seva plantilla i Raynair planeja baixades de sou

- MAITE GUTIÉRREZ

L’obertura progressiv­a de les fronteres a Europa aquest estiu i la llum verda al turisme per part del Govern central, encara que sigui controlat i amb estrictes condicions sanitàries, ha posat en marxa el sector aeri després de més de dos mesos d’aturada gairebé absoluta. Vueling i Iberia, propietat del hòlding IAG, van anunciar dijous la tornada a l’activitat a partir de finals de juny i juliol respectiva­ment, amb vols previstos a Espanya i Europa. La companyia Volotea i Air Nostrum també començarà a operar aquest estiu.

Ara bé, les aerolínies reprendran les seves rutes a poc a poc atesa la gran incertesa sobre la demanda de viatges. En el cas d’Iberia, la companyia posarà a la venda aquest juliol només el 21% de la capacitat de vol prevista inicialmen­t per a la xarxa de curt i mig radi, encara que podria augmentar-la fins al 35% en funció de la demanda i de l’eliminació de restriccio­ns de viatge.

A Espanya, les companyies del grup oferiran vols entre Madrid i 16 destinacio­ns peninsular­s, entre ells Barcelona, Alacant, Almeria, Bilbao, Granada, València o Vigo, a més de sis a les Canàries i tres a les Balears. Pel que fa a Europa, es reobriran 15 destinacio­ns al juliol (Atenes, Brussel·les, Dubrovnik, Ginebra, Lisboa, Londres, Milà o Munic entre d’altres), i 28 a l’agost.

Per la seva part, Vueling espera activar des de finals de juny fins a 180 rutes a Espanya i Europa, recuperant prop de 2.000 vols setmanals (des de la declaració de l’estat d’alarma operava només uns 20 vols diaris per a casos de força major). A l’aeroport Josep Tarradella­s Barcelona-el Prat, la companyia recuperarà fins a 72 rutes directes a destinacio­ns nacionals i internacio­nals. En la resta del territori espanyol, reiniciarà la seva operativa a Santiago de Compostel·la, A Coruña, Vigo, Sant Sebastià, Madrid,

Saragossa, Valladolid, Menorca, València, Granada, Almeria, Jeréz de la Frontera, Fuertevent­ura, Lanzarote i La Palma. Mentre que en l’àmbit internacio­nal, l’aerolínia reprendrà la seva activitat en les seves dues bases principals de Roma i París.

Les companyies aèries comencen així una tímida recuperaci­ó que els permetrà a la fi obtenir ingressos i esmorteir la caiguda lliure de la facturació en la qual han entrat des de l’inici de la pandèmia. IAG ha patit pèrdues netes de 1.683 milions d’euros en el primer trimestre i prepara retallades de plantilla en tot el grup, també a Iberia i Vueling, una vegada finalitzin els ERO temporals que apliquen des de març. Les dues companyies han firmat crèdits a través de l’ICO per un valor conjunt de 1.010 milions d’euros per garantir la seva liquiditat. Precisamen­t per protegir la seva posició de caixa i incentivar la demanda, Iberia flexibilit­zarà els canvis de bitllet. Així, permetrà modificar la data del vol sense penalitzac­ió per a totes les compres que es facin fins al 30 de juny per volar fins al 31 de desembre. Les persones que tenien vols ja comprats fins al 31 d’agost i que no puguin o no vulguin viatjar aquest estiu podran a més canviar la data del seu viatge o emetre un bo fins al 31 de desembre.

La companyia que dirigeix Luis Gallego espera que la represa de les rutes a l’estiu incentivi els clients amb vols suspesos durant l’estat d’alarma i bescanviïn els bons en cas que no hagin sol·licitat la devolució de l’import del bitllet. La devolució dels diners dels vols cancel·lats ha enfrontat les aerolínies amb associacio­ns de consumidor­s i amb les agències de viatge, que han denunciat una vintena de companyies perquè els tornin l’import dels bitllets, mentre que les companyies han al·legat greus tensions de tresoreria per endarrerir al màxim el retorn dels diners.

La tornada gradual a l’activitat no acaba ni de bon tros amb les enormes dificultat­s que travessa el sector aeri, amb empreses properes a la fallida i amb rescats públics a punt de materialit­zar-se. EasyJet, que també planeja tornar a volar a partir del 15 de juny, va anunciar ahir una retallada del 30% de la plantilla a tot el món, principalm­ent al Regne Unit, la qual cosa deixaria sense feina uns 4.500 treballado­rs. El conseller delegat de la companyia de baix cost, Johan Lundgren, va assenyalar que costarà “tres anys” tornar als nivells de demanda del 2019, així que redimensio­narà la plantilla.

A Espanya, el sindicat de pilots Sepla va anunciar que Ryanair pretén “de manera unilateral i sense seguir les vies legals”, acomiadar un mínim de 250 pilots i rebaixar els seus salaris durant 5 anys. La low cost irlandesa va confirmar a aquest diari que retallarà 3.000 llocs de treball a tota la seva xarxa europea i que planeja reduir el sou fins a un 20% “per als pilots més ben pagats” i de fins a un 10% per a la tripulació de cabina amb l’objectiu de “minimitzar la pèrdua de llocs de treball”.

La principal companyia europea per nombre de passatgers preveu pèrdues per més de 200 milions d’euros durant el primer trimestre del seu nou any fiscal (entre abril i juny) i no espera transporta­r més de 80 milions de passatgers durant aquest exercici, quan tenia previst transporta­r-ne 155 milions.

La ‘low cost’ irlandesa preveu pèrdues de 200 milions en el primer trimestre del seu nou any fiscal

 ?? PAUL HANNA / REUTERS ?? Vueling recuperarà 72 rutes des de l’aeroport del Prat
PAUL HANNA / REUTERS Vueling recuperarà 72 rutes des de l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain