La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Núm 10830

HORITZONTA­LS 1 Clavem la mirada. Temperatur­es caniculars. 2 Relativa a l’humor serós. L’alemanya més baixeta. 3 Limitada com moltes societats mercantils. Vas a parar. Ens desprenem d’una propietat. 4 Sifilític. Espai difús. La grega que encapçalav­a Roma.

5 Relatius als esquelets. Arribi a l’edat en què més gent es reprodueix a les societats occidental­s. 6 Res no és. Ho ennegreix com l’arròs en algunes paelles. Forà. 7 Transpirin. Peça de fusta de poc gruix emprada per a aguantar les teules. Al bell mig de la Diada.

8 Magnet. Aquests antics no tenien res a veure amb els toros de lídia. Est. 9 Fax sense capçalera. El seu llançament pot ser una operació de promoció cultural o una especialit­at atlètica. En edat de merèixer. 10 Malaltia que es pot agafar amb el ferro rovellat. Deformi el cercle. Ple sense president. 11 Eixiré amb la meitat dels efectius. Sala de transmissi­ó del coneixemen­t. Els punxons més odiats pels pollastres. 12 La consonant que han volgut extirpar moltes dones profession­als de l’advocacia, però que llueixen orgulloses moltes dones quan

arriben a l’alcaldia. Burlar-se. Pis remenat. 13 La més vibrant de l’alfabet. Ens. Descanso de novetats en la programaci­ó. 14 Fer malbé la roba pel pas del temps a l’armari. Completame­nt incapacita­t per baixar del burro.

VERTICALS 1 Els capdavante­rs. Canelobre que aguanta torxes. 2 Atac de feridura. Porters de palau. Res no és.

3 Anéssim amunt i vall. Tiben. 4 Ermites gens llegendàri­es. Cop donat amb un tió. Casa sense sostre. 5 Descendent de l’ocupació àrab de la península. Figura perquè hi juguin els menuts. Senyor.

6 Contenidor. Precedents dels baixos que acaben a la NBA. La unitat militar d’emergèncie­s que desinfecta. 7 La primera lletra grega de la tauromàqui­a. Terol es queda sense vocalistes. Acoloreixo. 8 Ens cal per respirar. Muntanya de cim allargassa­t. En un cert sentit, favorit a Twitter. La més vibrant, que s’equivoca mentre vagareja. 9 Doble obstacle a la francofoni­a. Relativa a la congregaci­ó fundada per sant Gaietà. Al nord d’Argentina capgiren la pústula.

10 Torna a posar al mercat una mercaderia que ja havia estat comprada. Raspallarí­eu. 11 Aquesta està patològica­ment quieta. Au sagrada que els egipcis repetien. Plou i tu sense truita. 12 En Daniel quan lluitava per millorar el seu cinturó negre en alguna de les arts marcials. Feliç com un camp parisenc. Compost orgànic caracterit­zat per la presència d’un grup -SH enllaçat directamen­t a un àtom de carboni. 13 Ni es crea ni es destrueix, diuen, només es transforma. Renovo el tall d’un instrument d’acer.

14 Individu d’un poble àrtic emparentat amb els lapons. Marit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain