La Vanguardia (Català)

Malalts de Covid-19 que en pateixen els símptomes durant mesos

Hi ha persones que pateixen els efectes persistent­s associats amb la malaltia

-

Una plataforma de 500 afectats prova de fer-se sentir SEQÜELES DEL CORONAVIRU­S

Aquesta pandèmia de coronaviru­s ha deixat, i està deixant, una infinitat de damnificat­s. En primer lloc, òbviament, hi ha els morts i els seus familiars; també els que han requerit ingrés hospitalar­i, molts dels quals a l’UCI. Però hi ha un col·lectiu que està patint els estralls de la malaltia i al qual, segurament, s’ha prestat poca atenció. És el format per persones que, sense prova diagnòstic­a pel mig en la majoria dels casos, fa mesos que tenen la simptomato­logia associada amb la patologia de la Covid-19.

Fa tant temps que pateixen els efectes relacionat­s amb aquesta malaltia que te

nen por que s’acabin cronifican­t i que, com els passa ara, acabin formant part del seu dia a dia.

En un intent per no caure en l’oblit i perquè se’ls tingui en compte, un grup de persones amb aquests problemes ha impulsat a Catalunya la creació del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistent­s per la Covid-19. Amb només mig mes de vida, la plataforma ja té més de 500 membres.

Els integrants d’aquest col·lectiu asseguren que han “pres consciènci­a del desemparam­ent” amb què han hagut de viure durant tota aquesta pandèmia i que, ara “que el col·lapse als hospitals es redueix”, és el “moment de definir com s’aborden” casos com els seus, en què “el virus resisteix durant mesos” i els afecta “la salut i la vivència diària”.

Al manifest fundaciona­l reclamen “un seguiment precís dels casos de persistènc­ia de símptomes de la Covid-19 per saber quants malalts afecta i quina evolució clínica tenen”.

També demanen “la definició de protocols mèdics i assistenci­als, en el marc del sistema sanitari i públic, per als malalts i que siguin igual per a tothom i en tots els centres”. Finalment, volen “que la sanitat pública assumeixi fer tests diagnòstic­s i serològics amb caràcter immediat”. “La sanitat és un dret universal que no pot desemparar ningú”, reivindiqu­en.

Fa poc han enviat una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, on exposen les seves reclamacio­ns. De moment, asseguren, no han obtingut resposta.

Aquest dissabte el col·lectiu té previst reunir-se virtualmen­t per fer una altra assemblea. En aquesta trobada hi haurà Ermengol Gassiot i Sílvia Soler, tots dos afectats per aquesta simptomato­logia i impulsors, entre altres persones, de la plataforma.

Hi ha pacients que pateixen diàriament des de fa mesos les manifestac­ions del virus

“La sanitat és un dret universal que no pot desemparar ningú”, argüeixen

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Sílvia Soler, una afectada
ÀLEX GARCIA Sílvia Soler, una afectada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain