La Vanguardia (Català)

Reaccions polítiques: del pla industrial a la nacionalit­zació

Iglesias: les nacionalit­zacions “són perfectame­nt possibles a la Constituci­ó”

- EDUARDO MAGALLÓN

El Govern de la Generalita­t va acordar ahir crear una oficina tècnica en què participen totes les administra­cions, els treballado­rs i els agents socials per buscar una alternativ­a al tancament de la fàbrica de Nissan que la pròpia companyia qualifica com a “irreversib­le”. El president del Govern, Quim Torra, es va comprometr­e a treballar de forma conjunta amb el Govern central per provar de revertir la situació al mateix temps que eludia cap responsabi­litat en la decisió de tancament de la multinacio­nal.

Torra va assenyalar ahir durant una roda de premsa telemàtica que una vegada es va conèixer la notícia va conversar amb el president Pedro Sánchez, i tots dos es van comprometr­e a “parlar i activar tots els mecanismes i iniciative­s possibles per resoldre el greu problema que se’ns presenta”. Segons Torra, els departamen­ts d’Economia, d’Empresa i de Treball de la Generalita­t es coordinara­n amb els ministeris correspone­nts “per actuar de manera decidida i sense deixar passar ni un minut”. El president va assenyalar que “fa falta que totes les administra­cions treballem unides”. Torra va negar que hi hagués hagut descoordin­ació entre administra­cions.

La vicepresid­enta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va assegurar al Congrés dels Diputats a Madrid que “el que el Govern farà és treballar amb la Generalita­t, la Zona Franca, l’Ajuntament de Barcelona, l’empresa i els treballado­rs per veure com es pot encarrilar de la millor manera possible aquesta decisió, o bé buscar solucions alternativ­es”.

El tancament de Nissan va precipitar ahir un comunicat conjunt del Govern, els sindicats i les patronals en el qual van mostrar el rebuig “de l’anunci” de l’automobilí­stica i “la greu preocupaci­ó per l’impacte econòmic i social que pugui tenir, així com la forma d’anunciar aquesta decisió amb tant breu marge de temps”. Els signants van instar Nissan a “reconsider­ar la decisió per responsabi­litat davant els seus treballado­rs i treballado­res, davant les empreses proveïdore­s i davant el territori que l’ha acollit els úld’ERC tims 40 anys”. L’Administra­ció i els agents socials “es compromete­n a continuar treballant per mantenir l’activitat de Nissan i el seu parc de proveïdors a Catalunya”.

Al matí, la patronal Foment va apostar per invertir tecnològic­ament en la planta de Nissan a Barcelona i reconverti­r aquesta factoria per fer-la viable per a la producció de vehicles orientats a la nova mobilitat. Foment assegura que la demanda de vehicles es recuperarà, pel que l’actual factoria de la Zona Franca, amb les millores necessàrie­s, podria convertir-se en “una oportunita­t estratègic­a per a la fabricació de models de vehicles” orientats a vetes de mercat que obre la nova mobilitat.

Des de Madrid, el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, va apostar per la nacionalit­zació de Nissan: “Hi ha un concepte que sobrevola, que caldria recuperar, que és el de nacionalit­zar. Seria una gran solució”. Ho va dir en la comissió de Reconstruc­ció al Congrés.

El vicepresid­ent segon del Govern, Pablo Iglesias, va respondre a Rufián que les nacionalit­zacions “són perfectame­nt possibles a la Constituci­ó Espanyola”. En aquesta mateixa comissió, el BNG va apuntar també la possibilit­at de nacionalit­zar Alcoa. Iglesias, que no va esmentar específica­ment l’anunci del tancament de les tres plantes de Nissan a Barcelona, va defensar que “les nacionalit­zacions no són ni d’esquerres ni de dretes”, i va recordar que abans que res

ESTRATÈGIA Foment aposta per invertir en la planta per orientar-la a la nova mobilitat

TORRA “Fa falta que totes les administra­cions treballem unides”

CALVIÑO “El Govern treballarà amb la Generalita­t, la Zona Franca i l’Ajuntament”

MAROTO La ministra d’Indústria veu impossible que l’empresa pugui tancar al desembre

s’ha de vetllar sempre per l’interès general.

En el terreny industrial els contactes amb Nissan han estat freqüents les darreres setmanes i mesos. La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, juntament amb la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, van proposar al febrer un pla a la multinacio­nal perquè mantingués l’activitat. Maroto va recordar que fa uns mesos, quan el Govern va assegurar que l’ocupació estava garantida a la planta de Barcelona, s’estava treballant en un pla de viabilitat. Tot i això, va explicar Maroto, la pandèmia del coronaviru­s ha modificat l’escenari i ha impactat “durament” sobre el mercat mundial de l’automoció.

Maroto va advertir que l’horitzó temporal que s’ha fixat el grup nipó per tancar la planta (el proper mes de desembre), i del qual Nissan no li va parlar en la seva conversa d’ahir al matí, és “impossible” d’executar en sis mesos perquè ha de deixar les instal·lacions tal com les hi van donar. En la mateixa línia, el vicepresid­ent de la Generalita­t, Pere Aragonès, va dir que “unes plantes no es tanquen d’un dia per l’altre. Hi ha un procés de negociació. Insistim en la decisió que reconsider­in la seva situació”.

Des de l’oposició, el president del PP, Pablo Casado, va assegurar que el tancament de la planta de Nissan a Barcelona és conseqüènc­ia de “la demonitzac­ió per part l’esquerra de la indústria del motor” i va posar de manifest que el president del Govern “també ha enganyat els treballado­rs, ja que els va prometre mantenir els llocs de treball. “Sánchez va prometre salvar la planta de Nissan a Barcelona però també ha enganyat els seus 3.000 treballado­rs i avui (per ahir) s’ha anunciat el tancament”, va dir Casado, en un missatge publicat al seu compte de Twitter.

 ?? JORDI BEDMAR / EFE ?? Reunió telemàtica
El president Quim Torra es va reunir ahir de forma telemàtica amb el comitè d’empresa de Nissan després de l’anunci oficial de tancament de les fàbriques catalanes
JORDI BEDMAR / EFE Reunió telemàtica El president Quim Torra es va reunir ahir de forma telemàtica amb el comitè d’empresa de Nissan després de l’anunci oficial de tancament de les fàbriques catalanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain