La Vanguardia (Català)

Sánchez contraatac­a amb la bandera social

Iglesias corregeix el tret per destacar “l’estratègia de crispació” de les dretes

- Juan Carlos Merino

Després del profund desgast que està suposant per al Govern espanyol aconseguir cada 15 dies una nova pròrroga de l’estat d’alarma, i d’haver encadenat unes quantes setmanes de polèmiques i crisis internes, sempre sota el foc d’artilleria pesant de la dreta i de vegades fins i tot irritant l’esquerra, ahir Pedro Sánchez va voler que, almenys per un dia, els llums s’imposessin a les ombres. I va reunir el Consell de Ministres de manera extraordin­ària amb un únic punt a l’ordre del dia: contraatac­ar amb la bandera social aprovant l’ingrés mínim vital a què es va comprometr­e com a líder del PSOE ja fa cinc anys, que va esgrimir al seu discurs d’investidur­a al gener i que ara pretén ser una de les grans fites del seu mandat com a president de l’Executiu. “Una mesura històrica en la nostra democràcia, que farà d’Espanya un país més just i solidari”, va celebrar Sánchez.

Tanmateix, les dues ànimes del Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem van competir per penjar-se aquesta medalla. “Quan els socialiste­s governem Espanya progressa en drets i llibertats”, va afirmar Sánchez. Amb tot, el vicepresid­ent segon i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias, va comparèixe­r a la Moncloa per cantar victòria. No en va, el líder d’Unides Podem va lluitar amb dents i ungles al si de l’Executiu per accelerar aquesta mesura prevista al programa de legislatur­a, però davant la qual va trobar resistènci­es serioses en plena desfeta econòmica per la crisi del coronaviru­s. El PSOE i Unides Podem encara tenen pendents de resoldre grans batalles internes al Govern, com ara la reforma fiscal. Iglesias, que defensa un impost als rics, va admetre la nova pugna: “Esclar que hi ha un debat dins el Govern i hi haurà propostes diferents”. A la vora, la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, “com a responsabl­e de l’àrea fiscal”, va advertir que l’objectiu és que “els que més tenen contribuei­xin més”, malgrat que la fórmula no està decidida.

No obstant això, l’aliança entre Pablo Iglesias i el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va culminar ahir amb l’aprovació de l’ingrés mínim vital, que el líder d’Unides Podem va qualificar com “l’avenç” més gran a Espanya des que el 2006 veiés la llum la llei de Dependènci­a de José Luis Rodríguez Zapatero. “Avui és un dia històric per a la nostra democràcia; l’opció política d’aquest Govern és la justícia social”, va celebrar

Iglesias.

I, al marge de la competició interna, tothom al Govern, al PSOE i a Unides Podem va coincidir a destacar el “pas històric” fet amb aquest “nou dret de ciutadania”. “Un pas de gegant en la lluita contra la desigualta­t i la pobresa, això és el que anomenem política útil des del Govern”, va subratllar Montero. L’objectiu era apuntar-se l’èxit i aquesta data al calendari, fins i tot recuperar l’“esperit de la investidur­a” que alguns aliats retreuen a Sánchez que hagi oblidat i aconseguir una empenta per deixar enrere els últims errors i fiascos, com ara el polèmic acord amb EH Bildu per derogar la reforma laboral del PP o la crisi oberta arran del xoc entre el ministre de l’Interior, Fernando Grande

Marlaska, i la cúpula de la Guàrdia Civil. “Que res no enterbolei­xi aquest dia, que res no ens distregui”, havia demanat la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra. I en això es van escarrassa­r tots ahir, a l’Executiu i als dos partits que el sustenten.

Començant pel mateix Pablo Iglesias, que es va afanyar a corregir el tret del dia abans. “Vaig dir la veritat, però em vaig equivocar”, va admetre el vicepresid­ent segon del Govern central, després que dijous disparés la confrontac­ió política acusant Vox de colpisme. Una acusació que va provocar la reacció irada de la ultradreta però que també va irritar membres del PSOE que van considerar que llançava més llenya al foc de l’estratègia de crispació que atribueixe­n a Vox i al PP per intentar que Sánchez no surti viu de la crisi del coronaviru­s. “Caient en una provocació vaig treure el focus dels temes importants. Avui no em torno a equivocar: el tema fonamental és l’ingrés mínim vital”, va reconèixer Iglesias.

La portaveu del Gabinet va denunciar alhora l’ofensiva desplegada per la dreta a fi d’enderrocar Sánchez. “Evidentmen­t, la dreta d’aquest país està en una estratègia de crispació, de fer soroll, en un moment tan delicat per a Espanya, fins i tot amb les convocatòr­ies de manifestac­ions”, va subratllar Montero.

IGLESIAS CONTRA VOX “Vaig dir la veritat, però em vaig equivocar caient en una provocació”, assumeix

LA PRÒXIMA PUGNA INTERNA Iglesias i Montero evidencien des de la Moncloa el seu xoc sobre la reforma fiscal

I va defensar que des de l’Executiu “no hem contribuït mai ni a incrementa­r els decibels ni el soroll perquè puguem dialogar i allargar-nos la mà”. “Però és veritat –va advertir– que a la dreta d’aquest país li costa molt de pair que les urnes donin com a resultat un Govern d’esquerra”. “El que s’espera del principal partit de l’oposició és que posi l’espatlla i que no estigui tan preocupat per com es reparteix l’electorat amb Vox”, va demanar Montero.

I Iglesias ho va corroborar: “És evident que la crispació és un mecanisme polític que serveix per controlar l’agenda i que no es parli de l’escut social o de l’ingrés mínim vital”. Que és on va voler dirigir tots els focus. “I els que vulguin crispar que crispin”, va concloure.

 ?? POOL / LV ?? Pablo Iglesias ahir a la Moncloa després de la compareixe­nça amb María Jesús Montero i José Luis Escrivá
POOL / LV Pablo Iglesias ahir a la Moncloa després de la compareixe­nça amb María Jesús Montero i José Luis Escrivá
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain