La Vanguardia (Català)

“És paradoxal, però el TC alemany va facilitar el pla d’ajuts”

Bruno Le Maire, ministre d’Economia i Finances francès

- Bruno Le Maire

Bruno Le Maire (1969) és un arquetip de l’elit econòmica i cultural francesa que ara, com a ministre d’Economia, és molt actiu a Brussel·les intentant reforçar l’eix franco-alemany. Satisfet per la proposta de pla de recuperaci­ó, lloa el paper de Merkel, que veu com una reacció a la sentència de Karlsruhe, i demana als quatre frugals que revisin la seva oposició. És una entrevista amb La Vanguardia i diversos mitjans europeus.

Considera que l’import del pla de recuperaci­ó i les condicions que comporta són prou garantia per permetre països com França, Espanya i Itàlia, recuperar-se de la crisi?

Sí, la meva resposta és clarament que sí. Crec que és l’import correcte en el moment correcte que demostra que la Comissió Europea i els estats membres responen amb una suma proporcion­al a la gravetat de la crisi. La qüestió clau ja no és la suma global, sinó l’entrada en vigor d’aquestes propostes. Això serà decisiu. I és per això que demano als quatre estats membres que encara s’oposen a revisar la seva valoració i afegir-se a la proposta de compromís de la Comissió Europea, perquè és el millor que podíem esperar. Necessitem que entri en funcioname­nt com més aviat millor per ajudar-nos a una ràpida recuperaci­ó econòmica, perquè, en aquestes circumstàn­cies, tres mesos poden marcar la diferència.

Com va aconseguir França convèncer Alemanya de donar suport al pla?

Jo saludo la valentia i el sentit de la història demostrat per Angela Merkel. La cancellera va tenir el coratge d’acceptar deute comú europeu i això va permetre un avenç en les discussion­s prèvies a la proposta de la Comissió. Dins de 20, 30 o 40 anys, els historiado­rs diran que Angela Merkel va tenir la valentia per afrontar la crisi més greu en l’era moderna d’Europa i acceptar una cosa que cap altre govern alemany no havia acceptat abans.

Però què és el que va fer canviar la posició en Berlín?

Aquest canvi és també el resultat de tres anys d’estreta cooperació entre França i Alemanya i el resultat de la nostra credibilit­at europea des del discurs europeu del president Macron a la Sorbona, el 2017. Més recentment, altres elements hi han intervingu­t. Primer, nosaltres vam proposar de captar deute a nivell europeu només per finançar el pla de recuperaci­ó i no per mutualitza­r deutes del passat. Després, les empreses alemanyes van pressionar el seu govern per acceptar una resposta comuna europea. Aquestes empreses tenen cadenes de valor que actuen a tot Europa i saben com de crucial és que hi hagi una ràpida reacció econòmica a tot Europa. Finalment, la decisió del Tribunal Constituci­onal de Karlsruhe sobre la política monetària del BCE va canviar la perspectiv­a política. Paradoxalm­ent, va reforçar la necessitat d’una resposta pressupost­ària europea encara més forta i va pesar en la decisió alemanya. La cancellera i el ministre Olaf Scholz van ser conscients del risc i van decidir prendre una decisió política molt important. Berlín va donar suport a la proposta francesa per protegir l’eurozona.

Què passarà si els quatre frugals continuen oposant-se al pla?

La proposta de la Comissió ja suposa un compromís i un punt d’equilibri. La gran majoria de països han donat la benvinguda al pla. Tenir una mica menys d’ambició seria un profund error polític, econòmic i financer, i desafortun­a-dament, aquesta crisi és la pitjor que hem experiment­at en la història recent. A més, estic convençut que hem de mantenir aquest nivell d’ambició. Afegiria que és una proposta molt intel·ligent amb una barreja de crèdits i transferèn­cies, la qual cosa respon a les preocupaci­ons d’aquests països .

Ara començaran les negociacio­ns entre els 27. Quines són les línies vermelles de França?

La nostra prioritat ara ja no és canviar les bases de la proposta sinó adoptar-la com més aviat millor. Vista la gravetat de la crisi, no podem permetre’ns cap retard en el desemborsa­ment d’aquests fons, que seran indispensa­bles per a molts països. En aquestes circumstàn­cies, tres mesos poden marcar les diferèncie­s. Han d’estar disponible­s abans de gener del 2021. En realitat, queden quatre països amb els quals aquestes negociacio­ns seran molt difícils.

Els 4 països voldran alguna cosa, com mantenir els seus xecs.

Els xecs formen part de la negociació. Però, una vegada més, hem de decidir ràpid. No subestimem la gravetat de la crisi i del que ens espera. Hem esmorteït el xoc amb els mitjans de cada país, però això no ha de disfressar la realitat de la situació econòmica i social. Tenir cent mil, cinc-cents mil, un milió d’aturats de més en algunes setmanes o mesos és el que ens espera a tots a Europa. Parem de discutir sobre els detalls quan ens cau un tsunami al damunt.

No tem que la condiciona­litat del pla sigui inacceptab­le per a alguns països del sud d’Europa?

No hi ha condiciona­litat estricta. És normal que la Comissió i els estats s’assegurin que el deute comú s’utilitza per afrontar la crisi. En una paraula, aquests diners no estan per finançar el funcioname­nt dels estats. Són diners per ajudar els sectors més afectats, com el turisme, l’automòbil, l’aviació, el sistema hospitalar­i i les noves tecnologie­s.

Quan podran els països accedir al fons de recuperaci­ó?

Espero que el pla podrà adoptarse a començamen­ts de juliol per entrar en vigor com molt tard a començamen­ts del 2021. Però confio que els primers fons podran arribar abans de final d’aquest any. Entrarem en el més dur de la crisi. Cal ser clar. Tots hem esmorteït el cop, però veurem una acceleraci­ó de fallides, atur, dificultat­s d’ocupació. Parem de tancar-nos en els detalls quan ens cau un tsunami al damunt.

El pla es basa en la creació nous recursos, propis, però en els últims anys no se n’ha aprovat ni un de sol.

Crec que necessitem nous recursos. Hi ha diverses àrees de reflexió incloent una taxa europea als gegants tecnològic­s, que estan sortint més forts de la crisi. La taxa mínima per a les grans companyies pot aportar un recurs al pressupost. També dono suport a gravàmens que ajuden a lluitar contra l’escalfamen­t global, com el de plàstics no reciclable­s, el mecanisme d’ajust del carboni i els drets d’emissió (ETS).

Nissan ha anunciat el tancament de la seva fàbrica a Barcelona. Sembla una conseqüènc­ia de l’aliança entre Nissan i Renault i la repatriaci­ó de la producció a França. I Renault també ha anunciat altres tancaments. Com veu el futur d’aquestes companyies?

Hem de ser conscients que el sector de l’automòbil s’enfronta a dos desafiamen­ts molt importants. La necessitat d’invertir en el cotxe elèctric i l’autònom i com la crisi els està afectant. La indústria ha experiment­at una caiguda de la producció del 80 o 90% en els darrers tres mesos. Renault té una sobrecapac­itat que ha d’afrontar. Té la capacitat industrial per produir sis milions de vehicles a l’any. I el fet és que el 2019 va produir 3 milions de vehicles i seran una mica més de 2 milions el 2020.

LA SENTÈNCIA DEL TC ALEMANY “Paradoxalm­ent, va reforçar la necessitat d’acció pressupost­ària europea més forta”

MISSATGE ALS 4 FRUGALS “No ens tanquem en els detalls quan ens cau un tsunami al damunt”

LA CAPACITAT DEL PLA “Una mica menys ambiciós, seria un profund error polític, econòmic i financer”

CRISI DE L’AUTOMÒBIL “Renault ha d’afrontar la seva sobrecapac­itat de producció”

 ??  ??
 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? El ministre Bruno Le Maire és un dels polítics més actius a Brussel·les en la tasca de reforçar l’eix franco-alemany
LUDOVIC MARIN / AFP El ministre Bruno Le Maire és un dels polítics més actius a Brussel·les en la tasca de reforçar l’eix franco-alemany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain