La Vanguardia (Català)

“Les eleccions no són l’única sortida per a la legislatur­a”

Meritxell Budó, consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern

- Meritxell Budó

Des que es va declarar l’estat d’alarma, Meritxell Budó és l’únic membre del Govern que ha mantingut la seva presència diària en un Palau de la Generalita­t sota mínims. La portaveu defensa que sigui l’executiu de Quim Torra el que gestioni la reconstruc­ció i admet que les eleccions no són l’única solució a una inhabilita­ció del president per part del Tribunal Suprem.

Barcelona és l’única ciutat confinada de l’Estat fins dilluns. Optar per les regions sanitàries va ser un error?

Enteníem que trossejant més el territori podíem avançar de fase en zones que no tenen res a veure amb la densitat i les dades epidemiolò­giques de les grans ciutats. Ens permetia prendre mesures molt més justes en la desescalad­a.

Llavors és manca de previsió no demanar abans l’unificació de Barcelona i les dues regions metropolit­anes per evitar situacions absurdes aquests dies?

És cert que hi ha tota una zona de la conurbació de Barcelona on costa d’entendre que no es puguin creuar uns carrers. Dilluns es permetrà aquesta unificació de les tres regions, però hauríem de limitar els desplaçame­nts als estrictame­nt necessaris.

Vol evitar desplaçame­nts per motius d’oci?

Demano que intentem restringir­los al màxim. Amb la mobilitat s’incrementa molt el risc de transmissi­ó del virus. La pandèmia no ha passat.

A Barcelona s’ha optat per restringir la mobilitat del vehicle privat. És la solució sense un nou pla de transport públic? Necessitem més espai per garantir la distància per als vianants o les terrasses. Això són menys cotxes, però aquestes mesures s’han de prendre amb una ampliació de l’oferta del transport públic.

L’estat d’alarma és el que ha restringit la mobilitat, i per donar-li suport l’independen­tisme demana la convocatòr­ia de la taula de diàleg entre governs.

El Govern no ho posa com a condició. El que demanem i defensa el president Torra en les conferènci­es de presidents és que se’ns retornin les competènci­es que ens van retirar.

ERC forma part del Govern i sí que ho posa com a condició. Els partits han tingut el seu posicionam­ent. En les dues últimes votacions tots dos hi han votat en contra. Insisteixo, com a Govern el que exigim és el retorn de totes les competènci­es. S’han retornat en transports i seguretat, i queden pendents les de salut.

Però el Govern creu que s’ha de convocar aquesta taula? Quan sigui el moment s’haurà de convocar, però ara no entenem que hi hagi millor mostra de predisposi­ció a treballar de manera conjunta que el retorn de les competènci­es. És evident que el conflicte polític segueix existint i que s’haurà d’afrontar des del diàleg.

I malgrat tot es torna a debats de fa mesos, com la necessitat de la figura del mediador.

En qualsevol procés de negociació de qualsevol país aquesta figura és una garantia per donar compliment als acords.

Pedro Sánchez va posar sobre la taula una “agenda per al retrobamen­t”.

Es pot mantenir la mateixa agenda després de la pandèmia?

La taula de diàleg és per resoldre un conflicte polític, la resta de temes es poden discutir en altres àmbits de treball. Moltes de les propostes d’aquella agenda s’han vist superades i caldrà treballar plegats i amb lleialtat entre governs per a la reactivaci­ó econòmica i protecció social.

Això és una taula de reconstruc­ció Estat-Generalita­t?

No m’agrada el terme reconstruc­ció.

Però la reparació dels danys econòmics i el rescat social s’haurà d’abordar coordinada­ment. Assistim a totes les conferènci­es de presidents fent propostes i ens hem trobat que no hi havia retorn a les reunions

Així, l’àmbit ha de ser el de les conferènci­es de presidents o bilateral?

Creiem que ha de ser bilateral, però, tot i així, mentre el mecanisme ha estat el de les conferènci­es tampoc no l’hem defugit.

El Govern espanyol té problemes per garantir la seva majoria al Congrés, però també crisis amb la Guàrdia Civil que releguen les demandes de les comunitats.

Ara que pateixen directamen­t les conseqüènc­ies de certes praxis del sistema judicial i cossos i forces de seguretat poden veure el que fa tres anys que nosaltres patim. Repressió indiscrimi­nada i persecució política. El que sorprèn és que decisions com el cessament de Diego Pérez de los Cobos no s’hagin produït abans. Han hagut de patir-ho a les seves pròpies carns per prendre una decisió que clamava al cel.

Creu que el Govern de Pedro Sánchez és víctima d’allò que vostès denominen deep-state? Tots ho som. Però la gran víctima és el retrocés en drets democràtic­s del nostre país. No s’entén que un govern que es diu progressis­ta no hagi derogat encara la llei mordassa.

D’on han de sortir els diners per a la reconstruc­ció a Catalunya? El pressupost aprovat ha quedat desdibuixa­t.

Hem previst una despesa sobrevingu­da de 3.000 milions i una minoració d’ingressos d’uns 1.000 més. Haurem de treballar sobre el pressupost, però demanem injecció de liquiditat directa a les comunitats dels ajuts europeus i flexibilit­zació dels objectius de dèficit per poder-nos endeutar. S’han de garantir les polítiques publiques.

Ni retallades ni més pressió fiscal?

Ni una cosa ni l’altra.

Hi ha consellers que critiquen l’augment d’impostos que inclou el nou pressupost.

Es van aprovar uns pressupost­os que requerien el suport dels comuns. En la negociació s’ha de cedir, i cap de les formacions polítiques en va sortir contenta. Es va fer una bona feina per un acord per uns comptes necessaris.

I als pressupost­os del 2021, que haurien d’abordar després de l’estiu, no hi haurà ni ajustos ni més impostos?

És important començar a treballar en els comptes de l’any vinent. L’escenari està obert. Serà Economia qui faci la proposta de cap a on s’han d’orientar. Seran aquests pressupost­os els que dibuixin les estratègie­s del Govern per fer front a aquesta crisi.

Per què encara no s’ha aprovat la remuneraci­ó extra del personal sanitari? Fa un mes que es va anunciar.

S’hi està treballant i plantejant quins han de ser els col·lectius que rebin aquesta retribució.

La reconstruc­ció l’ha de liderar aquest Govern?

Per responsabi­litat ho ha de fer. Ens toca. Hem abordat aquesta crisi sanitària amb responsabi­litat, i amb la mateixa responsabi­litat prendrem les decisions que calgui, amb actors econòmics i socials, al nou escenari.

ERC reclama que siguin els ciutadans amb el seu vot qui decideixin el Govern i les polítiques de reconstruc­ció que vol.

A qui correspon convocar eleccions és al president. El que pensem és que cal un govern fort i concentrat en la gestió d’aquesta crisi. I que tingui totes les eines possibles. Això no podria fer-ho un Govern en funcions per una convocatòr­ia electoral. I el president ja ha dit que no té cap voluntat de fer-ho.

Les eleccions tampoc no són l’únic escenari si el Tribunal Suprem confirma la inhabilita­ció del president Torra.

Quan arribi el moment estudiarem els diferents escenaris. Els tenim tots sobre la taula.

També una investidur­a d’un altre diputat de JxCat? Estudiarem totes les opcions que la llei permeti, no només les eleccions, mentre la legislatur­a estigui vigent. I això és fins al desembre del 2021.

JxCat vol investidur­es telemàtiqu­es i tothom pensa en Carles Puigdemont. Com es pot conjugar amb la denúncia que no es poden prendre decisions des de 600 km si és Madrid?

No s’han de confondre els termes. Catalunya s’ha de poder governar ella mateixa i no des de Madrid. I Madrid no vol dir des de 600 km, sinó un altre govern centralitz­ant competènci­es.

Des de la distància física, quin ha de ser el paper de Carles Puigdemont?

El lideratge de Puigdemont ha de conduir el futur de JxCat com a espai polític. Hi ha molts lideratges, però el de Puigdemont és indiscutib­le. Jo, Meritxell Budó, crec que ha de ser al capdavant.

Al capdavant d’una llista electoral?

JxCat decidirà qui encapçala la llista i ell decidirà quin ha de ser el seu rol, però el seu lideratge és imprescind­ible.

Quan s’ha de resoldre la definició de JxCat?

Es va treballar per fer-ho aquesta primavera, però aquesta crisi ho va estroncar. S’ha de poder tancar en pocs mesos.

En menys temps Laura Borràs ha d’afrontar un suplicator­i al Congrés. Entendria que ERC hi votés a favor?

Sempre hem defensat la presumpció d’innocència i esperem que aquest no sigui un cas més de judicialit­zació de la política. Volem que s’aclareixi al més aviat possible. Sempre que hi hagut un membre d’ERC en un cas de judicialit­zació, des de JxCat li hem donat suport.

Creu que Justícia ha actuat bé amb els presos independen­tistes durant la pandèmia?

Com a Govern, subscrivim la feina del departamen­t. A títol personal m’hauria agradat que tots els presos que complissin les condicions haguessin passat el confinamen­t als seus domicilis, com ha passat a altres comunitats.

DIÀLEG ENTRE GOVERNS

“La taula ja es convocarà; ara la mostra de voluntat de diàleg és el retorn de competènci­es”

COMPTES CLARS

“Cal treballar ja el pressupost del 2021, no hi pot haver ni retallades ni més impostos”

EL FUTUR DE JXCAT

“El lideratge de Puigdemont és imprescind­ible; ell decidirà quin rol juga”

EL SUPLICATOR­I DE BORRÀS

“Sempre que algú d’ERC ha tingut un cas de judicialit­zació, a JxCat li hem donat suport”

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La consellera Budó ha treballat durant la pandèmia des del seu despatx en un Palau buit de personal
ANA JIMÉNEZ La consellera Budó ha treballat durant la pandèmia des del seu despatx en un Palau buit de personal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain