La Vanguardia (Català)

L’epidèmia ha obligat a ajornar 70.000 intervenci­ons a Catalunya

Vergés critica les fases: “Estan desfasant tothom”

- MARTA RICART Barcelona

L’epidèmia de Covid-19 ha obligat a suspendre fins a 70.000 operacions quirúrgiqu­es a Catalunya, va admetre ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, que no va concretar com es recuperara­n. Amb els hospitals plens de malalts de Covid-19 es van fer 34.000 cirurgies i es van atendre 1.800 infarts i ictus.

Fins a 70.000 operacions s’han endarrerit a Catalunya aquests mesos d’epidèmia, va admetre ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en comissió parlamentà­ria. No va concretar com es recuperara­n. Només va dir que s’hauran de reprograma­r al llarg dels mesos següents, que és un repte recuperar la normalitat i no s’aconseguir­à en dos dies.

Amb els hospitals plens de malalts de Covid-19 es van fer 34.000 cirurgies, la majoria per càncer, però això suposa un 51% de les que es van fer en el mateix període l’any passat. Es van atendre més 1.800 infarts i ictus i 9.000 parts (257 en mares positives del virus).

La consellera va criticar que el desconfina­ment, com l’ha plantejat el Ministeri de Sanitat, “s’ha convertit en una mena de concurs” per veure qui canvia de fase i en un “mal de cap i embolic per a la població”, que ja no sap què pot fer en cada fase. Opina que això causa “un intens desgast” i “és una feina extra brutal” per als equips sanitaris. “Les fases estan desfasant mentalment tothom”, va afirmar.

“El nostre objectiu no és controlar la societat, sinó l’epidèmia”, va afegir. Ella advoca per “missatges clars, independen­tment de la fase”, dirigits als joves, que tenen menys percepció de risc; recomanar a tothom reduir els contactes per evitar la transmissi­ó del virus, i mantenir les mesures d’higiene i protecció.

Va subratllar que es protegeixi­n els avis i, si es visiten a les residèncie­s, per exemple, no fer dies abans reunions en grups.

Sobre les fases els empresaris de Lleida pressionen per avançar, encara que sigui a una fase 1,5, ja que Lleida és a la fase 1. Han demanat més compromís als polítics argumentan­t que 10.000 empleats de l’hostaleria estan sense treballar. Diuen que si hi ha focus, que es “microconfi­nin”,

però no tota la regió.

Vergés va assegurar també ahir que Salut es prepara per si hi hagués una altra onada de contagis a la tardor comprant material de protecció extra i per tenir sempre existèncie­s per a un parell de mesos. Va dir que durant l’epidèmia s’ha repartit material per valor de 42 milions d’euros, del qual Sanitat ha aportat l’equivalent a 11. També s’han contractat 3.527 sanitaris de reforç, però no va dir quants es mantindran.

El director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s de Sanitat, Fernando Simón, va reiterar que l’epidèmia evoluciona bé i només hi va haver a Espanya 187 casos diagnostic­ats abans-d’ahir. Sobre si els casos són més lleus, com diuen alguns viròlegs, va apuntar que sembla que sí, fins i tot en gent gran, però que podria ser perquè els més vulnerable­s ara estan més protegits o ja han patit el virus.

Pel que fa a morts, segons Simón, només se’n van certificar dos abans-d’ahir, però va recordar que es revisen les estadístiq­ues i no s’actualitza­ran segurament fins dimecres. Ara consten 27.121 morts. L’epidemiòle­g va admetre que “serà difícil saber la xifra exacta”, ja que depèn de si es compta qui ha mort per causa del virus o tenint el virus però per una altra patologia.

A Catalunya, segons Salut, la xifra de positius va augmentar en 387, però només 39 eren de l’últim dia. Salut va explicar que es fan tests serològics per confirmar casos sospitosos i augmenten la llista total (66.288), però no hi ha gaires casos nous. Tampoc morts: 11 ahir. El tota1 és de 12.222.

Simón va afegir que s’han detectat 29 casos importats a Espanya. És un tema que ara discuteix la Unió Europea, va dir, davant la futura arribada de turistes. Es volen evitar arribades de països on hi ha molta transmissi­ó del virus, però amb criteris iguals per a tota la UE.

A Espanya s’han detectat 29 casos importats; la UE estudia com pot controlar les arribades de viatgers

 ?? DESIRÉE RUIZ ?? Personal de l’UCI de l’hospital del Mar amb un malalt de 60 anys, ingressat des
DE L’UCI A LA PLATJA. del 14 d’abril, i mogut perquè pugui veure el mar, en un programa d’humanitzac­ió del servei
DESIRÉE RUIZ Personal de l’UCI de l’hospital del Mar amb un malalt de 60 anys, ingressat des DE L’UCI A LA PLATJA. del 14 d’abril, i mogut perquè pugui veure el mar, en un programa d’humanitzac­ió del servei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain