La Vanguardia (Català)

Més relat que relator

- Jordi Juan Director

La marxa de Nissan de Barcelona ha tornat a ser utilitzada d’arma llancívola entre independen­tistes i constituci­onalistes per defensar les seves tesis. Per als primers, la decisió de la marca japonesa és culpa de la falta d’inversió de l’Estat a Catalunya després de conèixer-se que Nissan va sol·licitar el 2006 una sèrie de millores en infraestru­ctures per millorar els accessos de la seva factoria i no es van fer mai. En canvi, els segons atribueixe­n la responsabi­litat al Govern per haver anteposat les reivindica­cions nacionalis­tes a qualsevol altre assumpte. Acusacions similars ja es van donar quan Barcelona va perdre l’Agència Europea del Medicament, on per a uns el Govern d’Espanya no va defensar bé la candidatur­a i, per a d’altres, el procés va influir en contra de l’elecció de Barcelona.

Els uns i els altres poden continuar així durant molt de temps acusant-se mútuament de totes les oportunita­ts que es van perdent sense avançar en cap direcció. Em resisteixo a pensar que aquest és el futur que li espera a Catalunya de derrota en derrota fins a la irrellevàn­cia total, però la realitat és que la ciutadania està molt polaritzad­a entre partidaris i detractors de la independèn­cia.

El Govern central té una gran responsabi­litat en contribuir a desfer aquest bucle. Però per això hauria de deixar de jugar al tacticisme curttermin­ista i dedicar-se a fer política amb majúscules. Quina proposta atractiva ha vingut de la Moncloa en els últims anys per contrarest­ar els efectes de les sentències del Constituci­onal contra l’Estatut i del Suprem contra els líders del procés? La taula de diàleg proposadap­elGovernce­ntralpodri­aserunbonp­untdeparti­da,encara que desperta molt escepticis­me en files independen­tistes per experiènci­es anteriors. Però costa de trobar una alternativ­a millor.

El Govern de l’Estat l’hauria de convocar, no tant per garantir-se el suport dels partits independen­tistes, sinó pel seu propi interès per resoldre aquest llarg conflicte. I l’excusa d’endarrerir-ne la convocatòr­ia per la pandèmia no té gaire sentit si està arribant a acords de govern amb altres comunitats com ho està fent al País Basc. El problema no és tant de trobar un relator, sinó d’un relat. El Govern central necessita construir una proposta atractiva per a Catalunya.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain