La Vanguardia (Català)

Londres estudia oferir la ciutadania britànica a 300.000 hongkongue­sos

- LONDRES

Els Estats Units, el Canadà, Austràlia i la Gran Bretanya han condemnat la llei de seguretat xinesa a Hong Kong i han acusat Pequín d’estar incomplint les obligacion­s internacio­nals a les quals es va comprometr­e el 1984 amb Londres.

“Hong Kong ha florit com un bastió de llibertat”, van dir els quatre països en un comunicat conjunt, on adverteixe­n que la nova llei “restringei­x les llibertats dels hongkongue­sos i, al ferho, erosiona dramàticam­ent l’autonomia de Hong Kong i el sistema que l’ha fet tan pròspera”. En la mateixa línia es van pronunciar ahir el premier britànic, Boris Johnson, i el president dels EUA, Donald Trump, que van mantenir una conversa telefònica per discutir el tema.

Un portaveu de Johnson va instar Pequín a fer marxa enrere en la decisió i a estar a l’altura de les responsabi­litats com a membre destacat de la comunitat internacio­nal”. “Esperem que escoltin atentament els arguments que hem fet en públic i en privat sobre l’impacte que la proposta de Pequín tindria a Hong Kong”, va afegir.

Londres ha endurit el to amb la Xina. El ministre d’Exteriors, Dominic Raab, va advertir que el seu Govern sospesa oferir una via d’accés a la ciutadania britànica per als 300.000 hongkongue­sos que ja tenen un passaport per a ciutadans britànics d’ultramar (BNO, en anglès). “Si la Xina continua per aquest camí i implementa aquesta llei, haurem de canviar l’estatus dels qui tenen un passaport BNO per permetre’ls venir al Regne Unit per un període més llarg que els actuals sis mesos”, va afirmar Raab. La bandera britànica va ser arriada a Hong Kong el 1997, quan la colònia va ser tornada a la Xina després de segle i mig de dominació britànica. El 1984, Pequín s’havia compromès amb Londres a garantir l’autonomia del territori sota el principi d’“un país, dos sistemes”, que van firmar l’aleshores primer ministre xinès Zhao Ziyang i la britànica Margaret Thatcher.

Lluny d’intimidar-se, la Xina va passar ahir a la contraofen­siva. El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors, Zhao Lijian, va demanar als quatre països que “respectin la sobirania xinesa” i deixin d’interferir en els seus “afers interns”. També va titllar de “manipulaci­ó política sense sentit” els intents de Washington per portar l’assumpte al Consell de Seguretat de l’ONU, i va advertir Londres que la Xina prendrà “les contramesu­res correspone­nts” si segueix endavant amb els plans d’oferir la ciutadania als hongkongue­sos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain