La Vanguardia (Català)

El virus s’atrinxera en zones pobres de la perifèria de Lisboa

Portugal frena la sortida del confinamen­t de la capital pels nous focus

- ANXO LUGILDE

El barri de Jamaica de O Seixal, a la vora sud de l’estuari del Tajo, recorda els suburbis de les grans urbs llatinoame­ricanes, amb edificis de maó sense recobrir i teulades amb aires de favela. Aquesta zona de la perifèria lisboeta en la qual predominen els immigrants de les antigues colònies africanes constituei­x un dels punts d’inquietud més grans per l’evolució de la pandèmia a Portugal, que va portar a les autoritats sanitàries a tancar aquesta setmana els cafès i restaurant­s del barri. Els focus de la regió de Lisboa, associats amb la pobresa, s’han convertit en la dificultat de la fase de retrocés del virus.

L’evolució d’aquesta àrea metropolit­ana resulta preocupant segons va reconèixer ahir el primer ministre, António Costa, si bé va emfatitzar que “no revela una situació de descontrol”, sinó que respon a “focus bastant precisos”. En aquest context, el Consell de Ministres va acordar ajustar el pla de sortida del confinamen­t davant la tercera fase que comença dilluns, amb un tractament restrictiu per a la regió de Lisboa.

El Govern va avaluar positivame­nt la marxa de la resta del país, mentre va establir un pla específic per a l’àrea de la capital, que inclou el reallotjam­ent de persones en risc, un control més gran d’activitats com les de la construcci­ó, les empreses de treball temporal i el transport privat. A més, per evitar grans aglomeraci­ons, es mantenen tancats ara per ara els centres comercials i les oficines d’atenció al ciutadà.

La pauta d’un menor impacte de l’epidèmia a Portugal que a Espanya continua, ja que al primer país s’han detectat 311 contagis per cada 100.000 habitants i en el segon 507, amb una diferència encara més gran respecte a les morts. Però aquesta setmana hi ha hagut diversos dies amb més casos detectats a l’Estat lusità, la taxa acumulada per càpita del qual en els últims 14 dies duplica l’espanyola. Aquesta recent pitjor

Costa reconeix que està preocupat per l’àrea lisboeta però nega que hi hagi una situació descontrol­ada

evolució remet a un escenari molt concret, diferent al registrat des de l’inici el principal, la regió Nord, que amb poc més d’un terç de la població total concentra més de la meitat dels contagis i dels òbits.

Dels 350 nous casos inclosos al butlletí de dades d’ahir el 92% correspone­n a la regió de Lisboa i a la vall del Tajo, la qual cosa agreuja la constant de les últimes setmanes. I dels 6.959 contagis detectats a Portugal des de l’1 de maig, 4.704, un 68%, són de la regió de la capital, que va passar de tenir menys d’un quart dels casos a un terç.

Si els nombres són nítids, genera encara més inquietud el seu component qualitatiu, el reflex de la desigualta­t social associada a l’epidèmia sobre la qual ja s’alertava en informes fa setmanes, però que no es va evidenciar amb tota cruesa fins que van aparèixer els focus lisboetes.

El primer va ser el del polígon industrial d’Azambuja, al nord de l’àrea metropolit­ana, on es va detectar un centenar de contagis en una planta processado­r de pollastres, al qual va seguir una quantitat similar en una altra empresa. Els positius van ser majoritàri­ament immigrants, que es desplacen en ferrocarri­l. I després van sorgir les cadenes de contagi de la vora sud del Tajo, en àrees en les quals les associacio­ns que treballen sobre el terreny asseguren que no hi ha mitjans per a l’adquisició del material de protecció, l’ús del qual resulta escàs.

Hi ha una proporció elevada de casos de persones joves, la qual cosa genera menors complicaci­ons sanitàries, si bé es manté el risc de la difusió del virus. Costa va anunciar ahir més tests i una vigilància més gran.

 ?? MARIO CRUZ / EFE ?? Portugal manté uns índexs de mortalitat baixos
MARIO CRUZ / EFE Portugal manté uns índexs de mortalitat baixos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain