La Vanguardia (Català)

Dinamarca obre la frontera a Islàndia, Noruega i Alemanya, però no a Suècia

- NÚRIA VILA

Dinamarca reobrirà la frontera per a turistes a partir del 15 de juny, encara que de moment només per als que procedeixi­n d’Alemanya, Noruega i Islàndia. “Dinamarca ha d’obrir de forma controlada”, va defensar la primera ministra, la socialdemò­crata Mette Frederikse­n, en roda de premsa. “Fins al moment ho hem gestionat bé; tenim la infecció sota control”, va assegurar, alhora que va subratllar que la crisi del coronaviru­s no ha acabat.

Els turistes que entrin a Dinamarca hauran d’acreditar una reserva de com a mínim sis nits d’allotjamen­t en qualsevol lloc excepte Copenhague­n, on podran passar el dia però no pernoctar, amb l’objectiu d’evitar un rebrot a la capital, la zona més afectada. A l’arribada se’ls oferirà un test de detecció del virus, encara que no serà obligatori. Respecte a les directrius per als danesos, el Ministeri d’Exteriors dona llum verda a viatjar a aquests tres països però insta a evitar les grans ciutats.

Des de la setmana passada, Dinamarca permet entrar als viatgers procedents d’Alemanya i tots els països nòrdics si demostren que tenen una segona residència, familiars o la seva parella al país. L’Executiu danès no preveu reobrir la frontera per a la resta dels països europeus fins després de l’estiu, encara que podria ser abans en el cas dels turistes finlandeso­s.

Així, es mantenen les restriccio­ns per a Suècia, fet que el Govern de Frederikse­n justifica per la incidència més gran del virus al país veí. Tot i això, la primera ministra va afirmar que s’està negociant una possible excepció per a la denominada regió de l’Öresund (Malmö i voltants), fronterera amb Dinamarca i on la propagació del virus és menor que a Copenhague­n. En el mateix sentit es va expressar la primera ministra noruega, Erna Solberg, que ahir va anunciar només l’obertura per als danesos però no va descartar un possible acord de reciprocit­at turística amb la resta de nòrdics, amb el dubte de Suècia. “En la situació en la qual estem, el més difícil serà trobar una solució per a Suècia, però hi ha regions amb un nivell més baix d’infecció on pot ser que sí que trobem una solució”, va dir.

També ahir va comparèixe­r el primer ministre suec, Stefan Löfven, per anunciar el retorn a la normalitat d’instituts i universita­ts a partir del 15 de juny. Mentre les escoles no han tancat en tota la crisi, els alumnes a partir de setze anys han seguit les classes a distància. La reobertura de les aules es farà molt pocs dies abans de l’inici de les vacances, per la qual cosa l’anunci té repercussi­ó de cara a l’inici del nou curs a finals d’agost.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain