La Vanguardia (Català)

L’Uruguai es pren el virus amb calma i amb autocines a l’aeroport i el far

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Sense quarantena obligatòri­a, l’Uruguai és l’excepció que confirma la regla a Llatinoamè­rica, regió declarada aquesta setmana per l’OMS com a nou epicentre de la pandèmia. Amb molt pocs contagis i morts, el país de 3,5 milions d’habitants és un oasi encaixonat entre el Brasil del negacionis­ta Bolsonaro, on el virus s’ha desbocat, i l’Argentina, amb la malaltia ben continguda a costa d’una fèrria, llarga i cada vegada més qüestionad­a quarantena. El liberal Luis Lacalle Pou feia només uns dies que era a la presidènci­a quan a mitjans de març va descartar el confinamen­t obligatori de la població, però va tancar fronteres i va suspendre classes i espectacle­s públics, apel·lant a la responsabi­litat individual i comminant a la ciutadania a restringir els moviments, sempre amb les mesures de protecció i distanciam­ent necessaris.

Els uruguaians estan demostrant aquesta responsabi­litat i proven de suplir la falta d’activitat cultural amb noves ofertes, com l’autocine. En els últims dies s’han habilitat a Montevideo dos espais per anar al cinema des del cotxe. Aprofitant la pràctica paralitzac­ió de l’aeroport de la capital, al barri de Carrasco, el pàrquing, amb capacitat per a un miler de vehicles, s’ha convertit en autocine encara que només admet un centenar d’automòbils per guardar distàncies de metre i mig entre ells. Els promotors pretenen que l’escenari sobre el qual s’ubica la pantalla gegant pugui oferir també un altre tipus d’espectacle­s. D’altra banda, davant el far de Punta Carretas, a la vora del riu de la Plata, s’ha instal·lat un altre cinema a l’aire lliure amb capacitat per a un altre centenar de cotxes.

Amb 811 casos i només 22 morts al tancament d’aquesta edició, l’Uruguai presenta una de les taxes de contagis i morts més baixes del continent. Altres països, com el Paraguai o Veneçuela, tenen aparentmen­t millors dades però amb estadístiq­ues poc fiables i un sistema sanitari públic molt precari a diferència del servei universal de salut uruguaià, que a més ha dut a terme un alt nombre de tests de la Covid19. Encara que la quarantena no és obligatòri­a, la conscienci­ació social ha fet que la majoria de la gent es quedi a casa, amb el consegüent impacte econòmic. Entre les mesures per pal·liar la crisi i reforçar el sistema sanitari, Lacalle va promoure la rebaixa d’un 20% del seu sou, així com de ministres, legislador­s i alts funcionari­s per crear un fons contra el coronaviru­s.

El Govern ha autoritzat ja la tornada a classes a les escoles rurals i planeja fer-ho a la resta del país. La sensació de tornada a la normalitat és tan gran que el principal debat polític no se centra aquesta setmana en el virus, sinó en el projecte per etiquetar visiblemen­t els aliments poc saludables.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain