La Vanguardia (Català)

Marlaska dona per tancada la crisi de Pérez de los Cobos

El ministre nega haver demanat l’informe sobre el 8-M

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Més de cinc hores va tardar l’oposició ahir a la comissió del Senat a arrencar a Fernando GrandeMarl­aska una declaració clara i contundent sobre la crisi que ha viscut el seu gabinet aquesta setmana: “Ni jo, ni ningú del ministeri, ni ningú de la Guàrdia Civil no ha sol·licitat l’informe o el contingut de l’informe”, va assegurar el titular d’Interior davant la insistènci­a del senador del PP Fernando Martínez Maíllo.

Amb aquesta determinac­ió, el ministre va donar per conclosa la polèmica, que va arrencar dilluns amb la destitució del comandant de la Guàrdia Civil a Madrid Diego Pérez de los Cobos. Al principi, el relleu es va atribuir a la “pèrdua de confiança”, però, a mesura que augmentave­n la pressió de l’oposició, els titulars crítics amb el ministre i les baixes a la Guàrdia Civil, Marlaska el va vincular amb una reestructu­ració de la cúpula del cos armat que es gesta des de fa mesos.

Marlaska va insistir ahir en l’existència d’aquesta remodelaci­ó

GRANDE-MARLASKA “No conjugo ni he conjugat mai el verb ‘immiscir-se’; qui s’ho vulgui creure, que s’ho cregui”

MARTÍNEZ-MAÍLLO (PP) “Ha de dimitir com més aviat millor per la sospita d’haver interferit en una investigac­ió judicial”

ALEGRE (CS) “El Govern sotmet a una purga els funcionari­s no afins i deteriora la imatge de la Guàrdia Civil”

de la direcció de la Guàrdia Civil, va rebutjar haver pressionat Pérez de los Cobos, va treure importànci­a a la posterior dimissió del director adjunt d’operacions de la Guàrdia Civil Laurentino Ceña i va descartar que l’aprovació de la pujada salarial per a les policies estatals, que va aprovar el Consell de Ministres dimarts, sigui un caramel per rebaixar les crítiques.

Amb aquestes explicacio­ns va sortir al pas de les acusacions de l’oposició, que es mostra convençuda que Marlaska va saber que la Guàrdia Civil elaborava un informe per al jutjat d’instrucció número 51 de Madrid en què quedaven compromeso­s el delegat del Govern central a Madrid, José Manuel Franco, i el director d’emergèncie­s sanitàries, Fernando Simón, per la manifestac­ió feminista del 8 de març.

Segons la versió de PP, Vox i Ciutadans, el ministre hauria ordenat a dos alts càrrecs de la Guàrdia Civil que telefoness­in a Pérez de los Cobos per demanarli l’informe, i, com que aquest últim s’hi va negar, va ser destituït per telèfon de manera fulminant diumenge a la nit per la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez.

La polèmica ha estat carn de portada durant tota la setmana. Marlaska va donar explicacio­ns dimarts a la Moncloa després d’anunciar l’esmentada pujada salarial, que estava pactada, però no pressupost­ada, i en què l’oposició ha vist un “suborn”. Va donar més explicacio­ns dimecres al ple del Congrés quan es va convertir en objectiu de populars, Vox i Ciutadans durant la sessió de control. I va continuar explicant-se ahir a la comissió d’Interior del Senat.

Per Marlaska, ja no hi ha res més a dir. Tot i això, el tema ja ha estat judicialit­zat, perquè dimecres Vox va presentar una querella contra Gámez i contra el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, pels presumptes delictes d’obstrucció a la justícia, represàlie­s i prevaricac­ió, ja que considera que la destitució de Pérez de los Cobos no va ser més que “una revenja” per haver-se negat a lliurar l’informe. Així, serà la justícia i no la política la que dirà l’última paraula en aquesta controvèrs­ia.

 ?? DANI DUCH ?? Fernando Grande-Marlaska va comparèixe­r ahir al Senat
DANI DUCH Fernando Grande-Marlaska va comparèixe­r ahir al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain