La Vanguardia (Català)

L’Advocacia apuja el to contra la Guàrdia Civil i la jutgessa del 8-M

- CARLOTA GUINDAL

L’Advocacia de l’Estat, en representa­ció del delegat del Govern espanyol, ha aixecat la veu contra la Guàrdia Civil i la jutgessa que instrueix la causa per la gestió sanitària. Primer va ser per iniciar la investigac­ió, i ara per citar a declarar José Manuel Franco. Els serveis jurídics de l’Estat acusen la magistrada i els agents de fabricar una causa contra el Govern central sense cap mena d’indici.

L’advocada en cap de Penal ha anat directamen­t a l’Audiència Provincial de Madrid perquè revisi les actuacions de la titular del jutjat d’instrucció número 51 de Madrid. En l’últim recurs critica frontalmen­t el polèmic informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestac­ió del 8-M, pel seu “clar biaix acusatori”, en què s’assenyala el Govern central com a responsabl­e dels contagis.

La lletrada Rosa María Seoane, la mateixa que va defensar la tesi de la sedició en el judici del procés, creu que no hi ha indicis de prevaricac­ió administra­tiva per omissió per haver permès manifestac­ions fins al 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma. Així, apunta que a l’informe “sembla que el que es persegueix, el que és sospitós i criminalme­nt reprovable és gestionar la desconvoca­tòria voluntària pels organitzad­ors d’una concentrac­ió en un moment, a partir del dia 9 de març, en què la situació epidemiolò­gica a Madrid va canviar substancia­lment”.

A parer seu, doncs, va ser un dia després de la manifestac­ió del dia de la Dona, el 8-M, quan la situació pel que fa al contagi a Madrid va canviar substancia­lment. Així mateix, afirma que aquesta investigac­ió, que qualifica de “causa general, està provocant un perjudici a l’únic investigat de la causa”, el delegat del Govern central a Madrid, José Manuel Franco, a qui representa. “Aquesta defensa desconeix si el que s’investiga és no haver prohibit cap d’aquelles manifestac­ions, incloent-les totes sense distinció; si ho és el fet de no prohibir només les que van tenir lloc sense distingir si s’esperaven 100 o 1.000.000 de persones, o si ho és el fet de no prohibir les que es van desconvoca­r”, etziba.

Aquest informe estaria darrere la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos al capdavant de la comandànci­a de la Guàrdia Civil de Madrid per part del ministre de l’Interior,

La jutgessa rebutja la petició d’investigar Fernando Simón per la gestió sanitària

un extrem que nega el mateix Grande-Marlaska.

D’altra banda, aquest divendres la jutgessa va rebutjar la petició d’una de les acusacions particular­s de citar com a investigat el director del Centre d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, pels delictes de desobedièn­cia i denegació d’auxili per no haver impedit les manifestac­ions massives al març. La instructor­a adverteix que als jutjats madrilenys ja hi ha dues causes obertes contra Simón, i serà a aquests a qui s’hauran de dirigir per presentar una altra denúncia.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Rosa María Seoane, advocada de l’Estat
LA VANGUARDIA Rosa María Seoane, advocada de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain