La Vanguardia (Català)

La Junta Electoral permetrà el vot per correu del 12-J sense sortir de casa

- ANXO LUGILDE

Els electors gallecs i bascos que vulguin triar la modalitat del vot per correu podran emetre el seu sufragi sense sortir de casa, gràcies al nou procedimen­t establert per la Junta Electoral Central (JEC) en un acord a què es va arribar dijous. La decisió atén així les peticions de la Xunta de Galícia i el Govern Basc per adaptar la normativa vigent al context de la pandèmia del coronaviru­s.

Va ser el Govern gallec qui va difondre la resolució de la Junta Electoral, que, segons Alberto

Núñez Feijóo, suposarà “la facilitat històrica més gran per votar per correu, ja que no necessitar­em anar a l’oficina a retirar les paperetes ni a lliurar el vot”. El president de la Xunta, que va dirigir Correos fa dues dècades, va recalcar la seva confiança total en la figura del carter, que va definir com “un fedatari públic a l’efecte del vot”.

L’acord de la JEC modifica el que disposen els articles 72 i 73 de la llei orgànica del Règim Electoral General, que exigeix a l’elector fer en persona la sol·licitud del sufragi, així com firmar en el moment de rebre la documentac­ió o en el de retirar-la a les oficines de Correos si no era al domicili. En canvi, en la llei no està previst que l’elector hagi d’identifica­r-se en el moment d’enviar la papereta.

La nova regulació inclou que la petició del vot es pugui fer amb la signatura electrònic­a a través del web de Correos. Després, en l’entrega de la documentac­ió a casa de l’elector, no serà “imprescind­ible” que aquest últim firmi el justifican­t de recepció, malgrat que sí que es manté l’obligació d’acreditar-se amb el DNI o un altre document equivalent. A més a més, el votant podrà ja en aquell moment enviar la papereta, cosa que suposa que el carter haurà d’esperar que la confeccion­i, “sense detriment del requisit del secret de vot”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain