La Vanguardia (Català)

Malestar al PP amb Álvarez de Toledo per l’oposició que exerceix

Barons populars censuren que s’aparti del discurs oficial i eclipsi Casado

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Plou sobre mullat, i al PP estan tips que la portaveu del grup popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, vagi a la seva i actuï per lliure, sense fer cas de l’estratègia que acorda la direcció del PP, i exerceixi l’oposició com ella vol, sense importar-li si el seu discurs fora de to enfosqueix el seu propi cap de files, Pablo Casado.

És el que per molts va passar dimecres, quan la seva acusació que Pablo Iglesias era fill d’un terrorista va eclipsar el que era la prioritat del PP i allò en què el president popular havia basat el seu control a Pedro Sánchez: la crisi a la Guàrdia Civil pels cessaments al cos arran de la investigac­ió sobre la manifestac­ió del 8-M a Madrid i el coronaviru­s.

El nomenament de Cayetana Álvarez de Toledo ja va crear malestar en sectors amplis del PP, i fins i tot alguns barons van arribar a advertir el president del partit que era un error posar-la en un càrrec de tanta responsabi­litat i visibilita­t, perquè donaria una imatge que no era la que Casado propugnava.

El temps no ha fet sinó donar la raó a aquells dirigents del PP, i els problemes s’han anat acumulant entorn de la portaveu al Congrés. Fins i tot ha mantingut i manté enfrontame­nts amb el número dos del partit, Teodoro García Egea, que, tot i saber que Álvarez de Toledo té el suport de Pablo Casado, no dubta a plantejar-li desafiamen­ts. I al PP diuen que fins ara els ha guanyat Egea.

A causa d’aquesta mala relació que manté Álvarez de Toledo amb sectors amplis del PP, s’ha arribat fins i tot a interpreta­r que havia caigut en desgràcia, quan va ser l’única portaveu que no va ser designada com a membre de la comissió de Reconstruc­ció que s’ha posat en marxa al Congrés.

En teoria, Álvarez de Toledo continua comptant amb el suport de Casado, tot i que és cert que després de la seva última intervenci­ó costa de trobar un membre de la direcció que hagi sortit a defensar-la. No ho va fer García Egea, que va eludir la qüestió, i tampoc alguns dels vicesecret­aris, entre ells el portaveu del grup popular al Senat, Javier Maroto, que, quan li van preguntar sobre el tema, hi va passar de puntetes. Qui sí que es va expressar de manera clara va ser el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que ahir mateix va qualificar de “greu error” la intervenci­ó d’Álvarez de Toledo.

A parer de Feijóo, la portaveu popular “ha mossegat l’esquer de les provocacio­ns”. Això és el que no ha de fer el PP, que, segons el president gallec, comet un greu error “si contesta a un Govern que ha perdut els papers perdent també els papers”. I conclou: “Ja n’hi ha prou d’aquesta mena d’espectacle­s parlamenta­ris”.

En el fons, el que critiquen aquests dirigents del PP, i en concret els barons, és que no es deixi el PP centrar-se en l’important: “El PP ha de servir per demostrar que som útils”, afirma un president autonòmic, que creu que amb aquests espectacle­s no s’avança gens.

Casado intenta demostrar que el PP és un partit de govern útil reunint-se amb els sectors afectats per les conseqüènc­ies del coronaviru­s, des d’autònoms fins a treballado­rs del sector de l’automòbil i representa­nts de la Guàrdia Civil. Però tot queda eclipsat quan tenen lloc alguns d’aquests episodis al Congrés, que cada vegada són més freqüents, i no només per part del PP, sinó també del Govern central o d’Unides Podem. “Cap no està al nivell d’aquest país i d’aquesta democràcia”, lamenta un altre dels barons del PP consultats.

Feijóo veu com un “greu error” el to de la portaveu al Congrés: “Ja n’hi ha prou d’espectacle­s”

 ?? POOL / EP ?? Pablo Casado (dreta) conversa amb el número dos del PP, Teodoro García Egea, al Congrés
POOL / EP Pablo Casado (dreta) conversa amb el número dos del PP, Teodoro García Egea, al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain