La Vanguardia (Català)

Un pin del Rei porta a un error una associació de guàrdies

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

El pin que, des que dimecres es va decretar dol nacional, el Rei llueix a la solapa no és un tricorni, com erròniamen­t va identifica­r una agrupació de suport a la Guàrdia Civil, sinó el botó insígnia de l’orde de Carles III.

Després d’aparèixer, dijous, unes fotografie­s del Rei als mitjans de comunicaci­ó, el compte de Twitter de l’anomenada Associació Pro-Guàrdia Civil (Aprogc) donava les gràcies a Felip amb un missatge que deia: “El primer soldat d’Espanya porta el nostre tricorni a la solapa. Gràcies, senyor. A les ordres de VE”. El tuit va circular per les xarxes socials, i es va interpreta­r que el cap de l’Estat havia volgut tenir un gest amb la Guàrdia Civil en plena polèmica sobre els relleus a la cúpula de la Guàrdia Civil per part del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

La Zarzuela va haver d’aclarir ahir la confusió, malgrat que a les fotografie­s es veu clarament que es tracta d’una petita rosassa blanca i blava de què surten dues petites cintes. El Rei, que també la va lluir ahir, durant les videoconfe­rències que va mantenir amb diferents col·lectius, la portarà mentre duri el dol nacional, com a senyal de respecte.

Ahir l’Aprogc va assumir l’error, i va justificar l’equívoc amb aquest missatge. “Sabem que Sa Majestat ens porta al cor, i això ens va fer veure un tricorni. Gràcies, senyor. A les vostres ordres”. De vegades el Rei fa gestos simbòlics com lluir un determinat emblema a la solapa, en la majoria dels casos per cortesia, però sempre en harmonia amb la seva estricta neutralita­t. No és propi d’una monarquia constituci­onal llançar missatges encriptats que puguin, com en aquest cas, interpreta­r-se erròniamen­t com una interferèn­cia a una decisió política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain