La Vanguardia (Català)

Ciutadans vola sol a Madrid

El partit comença una ronda de contactes amb l’oposició al marge delPP

- ASIER MARTIARENA Madrid

El matrimoni polític que PP i Ciutadans van subscriure fa tot just nou mesos a Madrid es continua desintegra­nt a velocitat de creuer. Després d’una primera etapa d’efervescèn­cia que els va permetre, amb el suport de Vox, mantenir el Govern regional fora de l’abast de l’esquerra, la relació entre els dos socis s’ha anat refredant fins a ser gairebé inexistent. El govern regional es planteja fins i tot modificar l’Estatut d’Autonomia per incloure-hi la figura del decret llei per la incapacita­t per tramitar lleis.

“Quan una situació empitjora, és més fàcil trobar culpables que innocents”, va deixar dit el filòsof francès Jean-François Revel. I en aquest punt estan ara els socis, immersos en una apatia i desconfian­ça que els porta a programar agendes oposades que estan en sintonia cada una amb les dels seus respectius líders nacionals. Distanciat­s més que mai després del recurrent suport taronja a les ampliacion­s de l’estat d’alarma del Govern central.

Així és com fa setmanes que el vicepresid­ent de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado (Cs), mira d’atreure la presidenta, Isabel Díaz Ayuso (PP), a una taula de treball amb l’oposició per pactar una sortida transversa­l i consensuad­a a la crisi de la Covid-19.

La disjuntiva, que inicialmen­t semblava una simple discrepànc­ia, ha anat augmentant. I ahir es va acabar enverinant a recer de la temptativa de moció de censura que el PSOE-M ha esbossat a l’Assemblea de Vallecas per boca del portaveu socialista, Ángel Gabilondo, a qui l’acompanyar­ien Més Madrid i, presumible­ment, Unides Podem. El mecanisme encara no ha estat activat, però les matemàtiqu­es donen un pronòstic difícil a Ayuso, a qui ni tan sols Vox dona suport públicamen­t en el seu pla unipersona­l de reconstruc­ció de Madrid.

Aquest fantasma de quedar-se sol va fer saltar el PP com un ressort advertint el company de coalició del terreny pantanós que està explorant: “L’estratègia del Govern la marca la presidenta. I si es plantegen un altre tipus de reunions alternativ­es, s’han de fer a títol personal”, van comminar des de la Conselleri­a de Presidènci­a. Però lluny d’espantar-lo, el fantasma va aparèixer a la seu de la Puerta del Sol amb més força després de la irrupció de Juan Carlos Girauta. L’exportaveu de Ciutadans, que recentment va abandonar el partit molest amb el nou rumb marcat per la seva presidenta, Inés Arrimadas, va llançar a Ayuso un consell a les xarxes socials: “Jo si fos vostè convocaria eleccions”. I l’advertènci­a ha calat en el si del PP de Madrid, on cada vegada es refien menys de Cs. Un soci que va per lliure.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain