La Vanguardia (Català)

UP subscriu un manifest per la llibertat de Cuixart i Sànchez

Nou partits d’esquerres i sobiranist­es demanen derogar la sedició

- ÀLEX TORT Barcelona

Emparat pel quart i recent informe d’Amnistia Internacio­nal que demana la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Unides Podem (UP) ha subscrit juntament amb ERC, JxCat, PNB, Bildu, Més País, CUP, BNG i Bloc Nacionalis­ta Valencià un manifest que reclama que s’excarcerin de manera immediata l’exlíder de l’ANC i el president d’Òmnium Cultural.

La firma de la formació que encapçala Pablo Iglesias és rellevant en tant que forma part del Govern espanyol i en el text es demana que el Gabinet de Pedro Sánchez prengui en considerac­ió l’opinió d’Amnistia Internacio­nal, i se li reclama que impulsi una reforma del Codi Penal per la qual es deroguin o es modifiquin els delictes de rebel·lió i sedició. Fent-ho, els empresonat­s per l’1-O podrien ser beneficiat­s.

De totes maneres, ahir el mateix Iglesias va evitar pronunciar-se sobre aquesta qüestió en la roda de premsa de després del Consell de Ministres i es va limitar a dir que la posició de la seva formació és prou coneguda i que en aquell moment compareixi­a com a vicepresid­ent de l’Executiu espanyol. “I no em toca fer comentaris al respecte”, va dir. Malgrat tot, en una entrevista de fa una setmana, Iglesias sí que va demanar la llibertat de tots dos.

El manifest firmat per les nou formacions polítiques considera “injusta” la sentència del Tribunal Suprem dictada l’octubre del 2019, una sentència que, al seu parer, “genera un precedent nefast per al dret a la protesta”.

Ciutadans va criticar que UP s’afegís a la petició. La líder dels taronges a Catalunya, Lorena Roldán, va qualificar d’“inacceptab­le” que Unides Podem fes “propaganda separatist­a”.

El posicionam­ent d’UP per la llibertat de Sànchez i Cuixart s’ha anat adobant. Ja l’11 de maig va subscriure també amb els mateixos altres vuit signants un manifest que demandava que s’excarcerés presos vulnerable­s mentre duri la crisi sanitària provocada pel coronaviru­s. En aquell text, però, en cap moment es feia referència explícita a cap pres per l’1-O.

El manifest d’ahir recorda que l’aplicació del tipus penal, en el cas de Sànchez i Cuixart, suposa una “restricció desproporc­ionada dels seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica” i “no compleix amb els requisits dels instrument­s internacio­nals de drets humans”.

De fet, l’oenagé ja ha fet tres posicionam­ents més per escrit en què demana l’alliberame­nt de tots dos: un el 2017 quan tot just van entrar preventiva­ment a la presó; el 2018 quan feia un any que estaven tancats, i el 2019 quan van ser sentenciat­s pel Suprem. Igualment, cal comptabili­tzar dos informes anuals d’Amnistia, els del 2018 i 2019, que també recullen la petició de llibertat.

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
DAVID AIROB / ARXIU Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain