La Vanguardia (Català)

Ingrés mínim vital

-

El Govern calcula que l’Estat es gastarà més de 3.000 milions d’euros en finançar l’ingrés mínim vital que entra en vigor l’1 de juny i que ha d’auxiliar unes 850.000 famílies econòmicam­ent i socialment vulnerable­s. En total aquestes famílies sumen més de 2,3 milions de persones. La mesura té una considerab­le dimensió de solidarita­t al ser la societat espanyola qui acudeix en ajuda de la gent que s’ha quedat sense ingressos a causa de l’aturada econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19, i que majoritàri­ament ja era la més pobra del país.

L’ingrés mínim vital per als més necessitat­s és una mesura que, a més de salvar de la fam moltes persones, té dos efectes col·laterals importants: contribuei­x a la pau social mentre que, alhora, els citats 3.000 milions d’euros són una injecció de liquiditat que anirà directa al consum i que, per tant, col·laborarà a la bona marxa de l’economia, com va destacar ahir el vicepresid­ent econòmic d’Afers Socials, Pablo Iglesias.

Ningú no pot discutir que un país com Espanya, amb uns índexs de pobresa que estan entre els més alts d’Europa i que també té una precarieta­t laboral més gran, necessitav­a algun tipus de mesura per pal·liar el drama social que ha agreujat la Covid-19. El més probable és que els citats 3.000 milions d’euros quedin curts i facin falta més diners. És cert que la millor mesura social és la creació d’ocupació, sobretot estable i de qualitat, però també ho és que l’economia espanyola no ha sabut resoldre aquest problema. Després de set anys de creixement econòmic, abans que arribés la pandèmia, encara patia un 14% d’atur, la taxa europea més gran juntament amb Grècia, i un 25% de contractes temporals, la majoria a temps parcial.

El risc que tenen mesures com l’ingrés mínim vital aprovat ahir és que els diners vagin a mans que no ho necessiten, que hi hagi frau i que desincenti­vi la feina. Al respecte el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va assegurar ahir que aquesta ajuda s’abonarà com una prestació no contributi­va de la Seguretat Social, per a la qual cosa farà falta estar inscrit com a demandant d’ocupació, i que hi haurà un seguiment estricte d’ella tant per aquesta institució com per l’Agència Tributària. Va afirmar que saben molt bé a qui arribarà l’ajuda, ja que juntament amb Hisenda han aconseguit identifica­r les 850.000 persones que hi ha a Espanya que cobren menys de 310 euros al mes.

L’ingrés mínim vital s’ha establert en 462 euros al mes per a les persones sense ingressos. L’esmentada suma podrà augmentar en el conjunt d’una família amb diversos membres fins a un total de 1.015 euros al mes. Aquest ingrés mínim vital podrà ser complement­ari o substituti­u de les rendes mínimes que ja tenen establerte­s diverses comunitats autònomes.

L’ajuda social a Espanya, que està repartida entre múltiples administra­cions, requereix l’establimen­t d’una finestreta única des d’on gestionar-la de manera eficaç cap als que la necessiten. En aquest sentit semblaria raonable, a més, la proposta del Partit Popular de crear una targeta única perquè cada prestatari tingui centralitz­ada la xifra d’ajuts de l’Estat, de les comunitats autònomes i dels ajuntament­s.

L’objectiu del Govern central és que la percepció de la nova ajuda vagi associada a un itinerari d’inclusió social i de recerca d’ocupació, per lluitar contra la dependènci­a sistemàtic­a de la subvenció. Tot això s’haurà de coordinar amb els diferents ajuntament­s i les comunitats autònomes, que són els qui tenen al seu càrrec els serveis d’assistènci­a social. La mesura adoptada serà permanent, i per tant tindrà ja un caràcter estructura­l, però s’establirà una comissió de seguiment per avaluar-ne anualment l’evolució i que efectivame­nt no suposi una desincenti­vació de l’ocupació. Això és molt important per perfeccion­ar el nou sistema de protecció social que ara es posa en marxa.

La mesura és necessària per pal·liar la pobresa, però pot crear dependènci­a i desincenti­var l’ocupació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain