La Vanguardia (Català)

Minneapoli­s en flames

-

George P. Floyd, un ciutadà negre de 46 anys, va morir dilluns a la ciutat de Minneapoli­s, als Estats Units, després de ser detingut per la policia. L’agent Derek Chauvin, de 44 anys i blanc, va detenir Floyd i el va mantenir immobilitz­at a terra, pressionan­t-lo amb el genoll sobre el coll. Després d’advertir repetidame­nt el policia que l’estava asfixiant, Floyd va perdre el coneixemen­t. Després va ser portat a comissària i, al cap de poc d’arribar-hi, se’l va declarar mort. El personal de l’ambulància que el va traslladar va declarar que ja no tenia pols. L’alcalde de Minneapoli­s, Jacob Frey, va acomiadar del cos policial Chauvin i tres agents més que van presenciar la detenció, va decretar dijous l’estat d’emergència a la ciutat durant 72 hores i va declarar que “l’agent que va fer l’arrest va provocar una mort”.

Les protestes arran dels esdevenime­nts de dilluns han incendiat la nit de Minneapoli­s. La nit de dijous, els manifestan­ts van assaltar i van calar foc a la comissaria on treballava Chauvin. Durant els aldarulls hi ha hagut més morts i abundants pèrdues materials. Les protestes ja s’han estès a altres ciutats dels Estats Units. La situació causa inquietud i una profunda tristesa, perquè plou sobre mullat: impera la sensació que l’odi racial continua sent una força poderosa i molt destructiv­a, contra la qual no s’ha actuat amb prou coratge.

La violència contra els negres als EUA no és accidental, sinó estructura­l. Enfonsa les arrels en l’esclavitud (abolida en un llunyà 1865), en les lleis de segregació racial que van implantar els estats meridional­s disconform­es amb l’abolició, i s’ha enquistat en diferents nivells i estaments socials. Entre els quals, la policia. Una de les seves expression­s recurrents són els assassinat­s de ciutadans afroameric­ans a mans d’agents. Les dades són, en aquest sentit, aclaparado­res. Al voltant d’un miler de negres són assassinat­s cada any per la policia, i cinquanta mil més són ferits. El 34% dels civils desarmats assassinat­s per la policia són negres, quan aquest col·lectiu suposa el 13% de la població. Amb una freqüència indignant es produeixen nous assassinat­s i les consegüent­s protestes, on les exigències de justícia es barregen amb el vandalisme. Han sorgit associacio­ns com Black Lives Matter, que proven de canviar aquest estat de coses. El mateix cap de la policia de Minneapoli­s, Medaria Arradondo, treballa en aquesta línia. Però el segregacio­nisme i la violència perviuen.

Els EUA han de defensar els drets humans amb més convicció. Després de la mort de Floyd, el president Trump es va limitar a qualificar-la de fet “molt trist”. Joe Biden, el seu probable rival demòcrata, la va associar a “un arrelat i sistemàtic cicle d’injustícia”. I per tant –hi afegim nosaltres–, a una xacra que s’ha d’erradicar com més aviat millor.

Els EUA han d’aturar d’una vegada per sempre els abusos policials contra els ciutadans afroameric­ans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain