La Vanguardia (Català)

Navegar entre esculls

- Remei Margarit

L’any 1898, al continent hi va haver una epidèmia de tifus. La meva àvia materna va morir juntament amb el seu nadó. Tenia trenta anys. Ara, s’haurien curat tots dos amb cloramfeni­col. La meva mare aleshores tenia vuit anys. Explico això perquè sempre hi ha hagut epidèmies i pandèmies al llarg de la història. La llista de les pandèmies mundials a internet ocupa diverses pàgines. Quan als nou anys jo vaig començar a estudiar el violoncel, la meva professora, l’Aurèlia Sancristòf­ol, tenia la cara ben marcada per les cicatrius de la verola que havia passat quan era petita. Per la vida, naveguem entre esculls de tot tipus, biològics, climàtics, geològics; no és pas una vida planera, sinó que sembla que l’hem d’anar conquerint cada dia del món. I ara, amb la pandèmia del coronaviru­s que ens ha arribat, caldrà, tal com estem fent, prendre totes les mesures possibles per evitar el contagi. I això sembla que durarà, amb més o menys virulència, fins que la ciència trobi els tractament­s per neutralitz­ar-lo i finalment la vacuna, per erradicar-lo.

Cal aconseguir recursos per a la investigac­ió científica, perquè sembla que això pot anar per llarg. Potser les aportacion­s econòmique­s públiques i privades que es fan a nombroses fundacions de tot tipus, durant el temps que duri la investigac­ió i fins que es trobin els tractament­s i la vacuna, es poden donar per fer aquesta feina. És un assumpte de la salut de tothom. No es pot donar per erradicada una malaltia que no té tractament, i menys una malaltia greu com aquesta. Des de les diferents institucio­ns caldria donar aquesta prioritat, quant a la distribuci­ó de recursos econòmics. I també fer una demanda als poders econòmics per a la mateixa causa. Els virus no entenen de fronteres ni d’ideologies i s’expandeixe­n arreu, de manera que afecten tot el món.

I cal no oblidar que seguim navegant entre esculls, fins i tot personalme­nt, ara caic, ara m’aixeco. El mite de Sísif empenyent la roca muntanya amunt per veure-la rodolar un altre cop avall i tornar a començar. Però aquest trajecte tan ple d’obstacles ens ha fet arribar on som, a curar moltes malalties que abans eren incurables i a viure d’una manera raonableme­nt bona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain