La Vanguardia (Català)

La degradació madrilenya

- Ignacio Sánchez-Cuenca

Des de començamen­ts de segle, Madrid ha experiment­at un procés de transforma­ció econòmica accelerada. Perquè se’n facin una idea, el 2000 la renda per càpita de Madrid era el 121,7% de la mitjana espanyola, i la de Catalunya, el 133,8%; 18 anys després, la de Madrid ja era la més alta d’Espanya, amb el 136,2%, davant el 118,3% de Catalunya.

Madrid és avui una capital globalitza­da, amb unes infraestru­ctures envejables; és la seu de la majoria de les grans empreses espanyoles i un focus d’atracció per a les multinacio­nals estrangere­s. A més, per ser la capital, té l’administra­ció central i les principals institucio­ns de l’Estat.

Resulta curiós que la puixança econòmica i l’avantatge comparatiu de la capital no hagin tingut les conseqüènc­ies que sol produir el creixement. Fixem-nos, per exemple, en el sector de l’educació. Per bé que Madrid se situa al capdavant en renda per càpita, és a la cua d’Espanya en despesa pública per alumne, surt en posicions mediocres a l’informe PISA i el sistema universita­ri madrileny apareix sistemàtic­ament per darrere del català en tots els rànquings. S’obtenen resultats similars, per exemple, en sanitat: Madrid és la comunitat autònoma que menys inverteix en salut per habitant, després d’Andalusia.

Per què el desenvolup­ament econòmic no s’ha traduït en millors resultats socials? La resposta, evidentmen­t, està en la política. La regió de Madrid s’ha tornat molt conservado­ra. Les classes mitjanes i mitjanes-altes donen suport majoritàri­ament a les polítiques neoliberal­s del PP des del

1995. L’hegemonia de la dreta resulta indiscutib­le. Hi va haver només un moment de perill, en les eleccions autonòmiqu­es del 2003, quan, enmig del desgast del govern d’Aznar, el PP va perdre la majoria absoluta, si bé va aconseguir mantenir-se en el poder gràcies a una trama d’empresaris afins al partit que van posar els diners per comprar dos diputats del PSOE. Des d’aleshores, el suport dels madrilenys a la dreta ha estat aclaparado­r, malgrat una llista interminab­le de casos de corrupció (amb nombrosos alts càrrecs a la presó). La llista dels últims presidents autonòmics fa vergonya aliena. És difícil entendre que una regió tan avançada com Madrid hagi tingut al capdavant Esperanza Aguirre, Ignacio González, Cristina Cifuentes, Ángel Garrido i, ara, Isabel Díaz Ayuso, la deixebla més avantatjad­a del trumpisme a Espanya: tots ells han estat protagonis­tes d’escàndols pintoresco­s.

El dretanisme d’una majoria de madrilenys crida l’atenció fins i tot en termes comparats. Com José Fernández Albertos ha assenyalat, els partits de l’extrema dreta solen obtenir percentatg­es baixos de vot a les grans capitals europees, bastions del cosmopolit­isme i l’ecologisme, amb la vistosa excepció de Madrid. Per exemple, a París, en la segona ronda de les presidenci­als del 2017, el suport al Front Nacional es va quedar en el 10,3%, davant el 33,9% en el conjunt de França; a Madrid, en canvi, en les eleccions generals de novembre del 2019, un 16% del vot va anar a parar Vox (una mica per sobre del 15% a tot Espanya).

Estic segur que hi ha factors d’economia política que expliquen una part del conservado­risme madrileny: els grans suburbis de noves classes mitjanes, l’avenç de la sanitat i l’educació privades, l’aspiració de moltes famílies de l’antic cinturó vermell de Madrid de beneficiar-se de l’economia globalitza­da madrilenya, etcètera. No obstant això, crec que també cal tenir en compte factors culturals i ideològics.

En aquest sentit, s’ha de recordar que Madrid té una premsa encanallad­a que enverina el debat públic no només amb sectarisme ideològic, sinó, sobretot, amb aquell estil agressiu i insolent que conreen tants periodiste­s i intel·lectuals de la capital. Madrid ha acollit escriptors i acadèmics de tot arreu d’Espanya a condició que s’obstinin en el seu discurs rabiosamen­t espanyolis­ta i reneguin de les seves antigues conviccion­s progressis­tes. A la xarxa conservado­ra de fundacions, universita­ts privades i escoles de negocis, tots ells troben múltiples fòrums on promoure la ideologia i els valors d’aquesta dreta que es veu a si mateixa liberal i moderna.

Aquest ambient ha contribuït decisivame­nt al fet que les elits funcionari­als (advocats de l’Estat, tècnics comercials, diplomàtic­s, inspectors fiscals, jutges, fiscals, etcètera), les elits empresaria­ls i la generació dels polítics que van viure la transició s’hagin enrocat en posicions polítiques cada vegada més conservado­res i autocompla­ents.

El complement cultural d’aquest conservado­risme polític es manifesta en el pijisme que caracterit­za bona part de la burgesia madrilenya, l’horitzó intel·lectual de la qual passa per comentar els restaurant­s de moda i els últims viatges i compres a l’estranger.

Amb la seguretat i l’arrogància que produeix el benestar econòmic, el discurs dominant de la dreta madrilenya estableix que la capital representa la modernitat i la globalitza­ció, així com una Espanya orgullosa, liberal, universali­sta, que no pregunta per l’origen dels seus ciutadans, davant una Catalunya consumida pel somieig independen­tista, cada vegada més localista i abstreta. Jo no sé quants articles dec haver llegit a la premsa madrilenya, a la conservado­ra i a la liberal també, sobre la decadència cultural de Barcelona. Sense entrar a dilucidar si el relat madrileny sobre Barcelona és precís o no, el que sí que puc dir amb cert coneixemen­t de causa és que aquesta autoimatge pretesamen­t liberal de Madrid és pura superxeria. Madrid és avui l’epicentre d’un nacionalis­me espanyol obtús i excloent que construeix la seva primacia sobre la negació de la diversitat i dels sentiments nacionals diferents. Aquest pretès liberalism­e es retreu i es converteix en intolerànc­ia així que sorgeix un indici d’alteritat cultural.

Voldria subratllar que hi ha molts aspectes de la ciutat que em semblen admirables: la vitalitat bulliciosa, la diversitat, l’hospitalit­at. Fins i tot entenc que es valori l’exotisme que una capital europea mantingui l’estil de vida pijo tan caracterís­tic de Madrid. Però em produeix una barreja de malestar i vergonya que una capital amb el poder econòmic de Madrid hagi desaprofit­at els avantatges del seu espectacul­ar desenvolup­ament, acontentan­t-se amb unes institucio­ns corcades per la corrupció, uns serveis socials deficients i una esfera pública tòxica i de baixa qualitat.

L’autoimatge pretesamen­t liberal de Madrid és pura superxeria

La capital és avui l’epicentre d’un nacionalis­me espanyol obtús i excloent

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain