La Vanguardia (Català)

Plantada d’escoles a la instrucció d’Educació: no obriran a partir del dia 1

Centres del Maresme i el Vallès Oriental només acolliran alumnes de sisè

- JUAN MANUEL GARCÍA Barcelona

El pla de reobertura escolar plantejat pel Departamen­t d’Educació no convenç els profession­als de l’ensenyamen­t catalans. Representa­nts de les direccions d’escoles d’àrees com el Maresme, el Vallès Oriental, l’Alt Empordà, el Baix Penedès i l’Hospitalet de Llobregat consideren que les instruccio­ns anunciades pel conseller Josep Bargalló són “inconcrete­s” i que no podran garantir les mesures de seguretat necessàrie­s per als alumnes i els treballado­rs dels centres.

Les escoles de Tarragona, Terres de l’Ebre, Pirineu, Catalunya Central i Girona entraran en fase 2 a partir de dilluns, mentre que la resta ho faran presumible­ment la setmana del 8 de juny, sempre que la propagació de la Covid-19 continuï sota control. Tot i això, molts centres educatius es neguen a obrir en les condicions actuals.

Els equips directius de l’àmplia majoria d’escoles de l’Alt Empordà (63 de 65) han expressat, en una carta enviada al conseller Bargalló, la seva “preocupaci­ó i desconcert” davant les instruccio­ns rebudes. Consideren que el pla de reobertura preveu “unes directrius inabastabl­es per a la majoria de centres”.

Per la seva banda, els representa­nts de la junta territoria­l de direccions de primària del Maresme i el Vallès Oriental han informat que només reobriran en fase 2 per als alumnes de sisè de primària. Sostenen que no tenen “ni els mitjans ni la formació ni el temps per organitzar una atenció als nens de 3 a 6 anys abans que finalitzi el curs escolar. Afegeixen que el pla fomenta un tracte “deshumanit­zat i de maltractam­ent institucio­nal als nens” perquè n’ignora els drets i les necessitat­s afectives. Les direccions de les escoles públiques del Garraf també critiquen el pla de reobertura perquè dibuixa una escola “fantasmagò­rica i basada en la por del contagi”.

El malestar és compartit per tota la comunitat educativa. “Impugnarem la instrucció i demanarem mesures cautelarís­simes davant el TSJC perquè aquest pla no té ni cap ni peus i ni tan sols està signat per ningú del departamen­t. Passa el mort a les direccions dels centres”, lamenta Ramon Font, portaveu del sindicat Ustec. “No tenim els EPI adequats per garantir la salut dels profession­als i els alumnes. Com es canvia un bolquer a dos metres de distància?”.

Davant les crítiques, el departamen­t addueix que cada centre tindrà autonomia per adaptar el marc de les instruccio­ns genèriques a la seva situació: “La inspecció educativa serà amb les escoles fent l’acompanyam­ent necessari i desbloquej­ant els problemes concrets que puguin sorgir. La presa de decisions ha de ser compartida”, va adduir ahir Josep González-Cambray, director general de centres públics.

Cambray va advertir que la reobertura dels centres en fase 2 no és optativa: “Garantirem que totes les famílies que vulguin portar els seus fills a l’escola ho puguin fer”. Les associacio­ns de pares i mares d’alumnes tampoc no ho veuen clar: “Si cada centre decideix com s’ha d’actuar serà difícil garantir el dret a una educació en igualtat”, adverteix Belén Tascón, presidenta de la Federació d’Ampes de Catalunya (FaPac).

D’altra banda, la Secretaria d’Universita­ts va informar ahir que la preinscrip­ció per al pròxim curs 2020-2021 serà entre el 23 de juny i el 29 de juliol i s’haurà de formalitza­r per mitjà del portal d’accés a la universita­t.

El departamen­t adverteix que la reobertura “no és optativa” per a les escoles en fase 2

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Preparatiu­s per a la reobertura d’un centre escolar a Barcelona
ÀLEX GARCIA Preparatiu­s per a la reobertura d’un centre escolar a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain