La Vanguardia (Català)

El crim organitzat arriba al tràfic de material sanitari per a la pandèmia

La UE alerta de l’arribada de medecines tradiciona­ls xineses no homologade­s

- MAYKA NAVARRO

No va ser fàcil tècnicamen­t organitzar la videoconfe­rència que dijous a les nou del matí, hora espanyola, va permetre connectar 750 participan­ts de les principals policies europees i llatinoame­ricanes, que durant més de quatre hores van compartir informació, intel·ligència i anàlisi sobre les amenaces que en matèria delictiva s’estan derivant de la crisi del coronaviru­s. La iniciativa de la Fundació Internacio­nal i Iberoameri­cana, coordinada per la Policia Nacional espanyola i la Comunitat de Policies d’Amèrica, Ameripol, va incloure la ponència d’especialis­tes de l’Oficina Europea de la Lluita Contra el Frau i de l’Europol, que van advertir de la manera com el crim organitzat ha aprofitat l’aturada del confinamen­t per irrompre en el negoci del tràfic de material de protecció sanitari no homologat i medicament­s falsos relacionat­s amb la Covid-19 i que ja estan elaborant laboratori­s clandestin­s de la Xina i Ucraïna, principalm­ent. La cita, amb la presència de La Vanguardia com a mitjà convidat, va alertar de l’arribada al mercat europeu de medicament­s elaborats a la Xina com a medecina tradiciona­l que, sense tenir els certificat­s que exigeix la Unió Europea, s’estan comerciali­tzant en webs de remeis alternatiu­s.

El tràfic de material sanitari falsificat tindrà més afectació en les famílies més vulnerable­s, tenint en compte que la despesa mitjana que suposen mensualmen­t productes com les mascaretes o els gels supera els 120 euros, va advertir el cap de la unitat d’Amèrica Llatina i el Carib de la Unió Europea, Jorge de la Caballería. Que aquestes falsificac­ions de material i medicament­s ja són una realitat en tots dos continents en va donar fe la responsabl­e de l’Oficina de Lluita contra el Frau de la Unió Europea, OLAF, Marta Castillo González. Amb capacitat d’investigar en tots els països de la Unió Europea i oficines d’enllaç en països clau com la Xina, Ucraïna i els Emirats Àrabs, on s’ubiquen la majoria de les fàbriques i els laboratori­s que elaboren les falsificac­ions, els investigad­ors tenen la complicita­t de les duanes i els responsabl­es de les marques.

Castillo va advertir que el que més s’està intervenin­t com a falsificat i no homologat són les mascaretes, i més concretame­nt les del públic infantil. I va advertir de l’arribada massiva de mascaretes amb anagrames de marques reconegude­s de luxe que ni tan sols estan comerciali­tzant aquest producte.

L’escassetat als magatzems dels laboratori­s de cloroquina, i la seva variant, la hidroxiclo­roquina, dos medicament­s utilitzats en innombrabl­es assajos mèdics contra el coronaviru­s, ja ha provocat la seva falsificac­ió en laboratori­s de la Xina, que han trobat un punt de venda immillorab­le en els mercats africans. La investigad­ora va advertir, a més a més, del risc de l’entrada massiva a la Unió Europea a través d’internet de medicament­s no autoritzat­s que es comerciali­tzen a la Xina com a remeis miracle de la medicina tradiciona­l i que s’estan venent per prevenir i curar el virus mortal.

L’inspector en cap Roberto Campos, responsabl­e del grup de consum de la Ucdev de la Policia Nacional, va assegurar que actualment no s’ha detectat cap cas a Espanya de falsificac­ions de medicament­s relacionat­s amb la Covid-19, malgrat que han estat nombroses les operacions policials coordinade­s amb el servei duaner en què s’ha intervingu­t material sanitari de protecció falsificat o no certificat.

Els ponents van coincidir en la necessitat de coordinar les polítiques de prevenció i intercanvi d’informació i dades d’intel·ligència davant la sofisticac­ió cada vegada més elaborada de les xarxes criminals que ja estan obtenint beneficis econòmics importants de la crisi sanitària.

Policies europees i de Llatinoamè­rica treballen per identifica­r els clans reconverti­ts

La UE alerta de la trameses massives de mascaretes falses amb logo de marques de luxe

 ?? COMUNIDAD DE MADRID / EP ?? Descàrrega d’un carregamen­t de mascaretes legal i autoritzat a l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid
COMUNIDAD DE MADRID / EP Descàrrega d’un carregamen­t de mascaretes legal i autoritzat a l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain