La Vanguardia (Català)

Salou vigilarà amb càmeres l’aforament màxim a la platja

El sistema controlarà en línia, amb sensors, el volum de gent i alertarà amb semàfors si una platja està tancada per excés de banyistes

- ESTEVE GIRALT

Salou (7,6 milions de turistes hi van pernoctar el 2019) ja té a punt un dispositiu tecnològic (més de 100.000 euros) creat contra rellotge per controlar l’aforament de les platges i poder garantir que es respecten les distàncies de seguretat i no hi ha aglomeraci­ons. Un sistema amb 22 càmeres amb sensors de volum controlara­n sobre la sorra el nombre de banyistes, incloent-hi les dues platges més extenses.

Tota la informació s’enviarà en temps real a un sistema que tancarà automàtica­ment una platja si se supera el límit d’aforament preestable­rt a fi de poder evitar el risc de contagi de la Covid-19. No hi haurà barreres físiques sobre la sorra, però sí vigilància i semàfors d’aforament. La policia local sabrà en tot moment la quantitat de banyistes que hi ha a cada platja.

Els que ho vulguin podran saber, abans de sortir de casa, per mitjà d’una aplicació mòbil, les platges que estan obertes (semàfor verd), les que estan començant a arribar al límit de capacitat (taronja) i les que ja estan tancades (vermell). A cada zona s’instal·laran els semàfors per indicar si s’ha superat o no el límit de capacitat de les platges. Seran els policies locals i els socorriste­s els encarregat­s de fer respectar les limitacion­s. “El compliment de la normativa vincula tothom, i a més estem parlant de la salut; evidentmen­t, qui no compleixi serà sancionat”, adverteix Pere Granados, alcalde de Salou.

Conscient de la dificultat de vigilar tants quilòmetre­s de platges, incloent-hi les cales, l’Ajuntament de Salou fa una crida als banyistes perquè siguin responsabl­es. “No podem tenir 13.000 policies i socorriste­s”, afegeix Granados. Ja s’han començat a fixar cartells informatiu­s a les platges per demanar un “ús responsabl­e” i insistint en els dos metres de distància social o la prohibició de grups de més de 15 persones a la sorra.

Les dues platges més grans (Llevant i Ponent) es dividiran en sis zones cadascuna. Les altres platges i cales, més petites, no es seccionara­n. També s’ha resolt, gràcies al nou sistema informàtic, un dels grans dilemes de Salou: concretar la quantitat de gent que cap a les seves platges complint les normes de distanciam­ent. La capacitat màxima sense risc de contagi és de 13.000 banyistes. Quedaran per al record les imatges de les seves platges plenes a vessar cada mes d’agost.

Malgrat que el sistema ja està preparat per començar a funcionar, encara no és operatiu perquè està en fase de tramitació administra­tiva. Granados, que va destacar que ara mateix Salou és “un municipi net de coronaviru­s”, va lamentar la lentitud de la burocràcia. Es preveu posar-lo en marxa aquest mes de juny.

Amb les platges amb una afluència baixa o mitjana durant els caps de setmana, l’aforament encara no és un problema a Salou. Una altra cosa ben diferent serà quan arribi l’estiu i, si continuen les fases de desconfina­ment, ja es permeti l’arribada de turistes d’altres regions sanitàries (mitjans o finals de juny, amb la fase 3) o de l’esperat turisme estranger (al juliol), coincidint, a més a més, amb la probable obertura de Port Aventura.

Salou ha descartat establir franges horàries per edats per a l’ús de la platja. L’Ajuntament ha volgut preservar així el caràcter familiar del litoral salouenc, un dels més visitats de la costa mediterràn­ia.

Tot i la instal·lació de les càmeres amb sensors, els impulsors del sistema asseguren que aquest respecta la privacitat i intimitat dels banyistes. “En cap cas es gravaran les persones; les càmeres i sensors només comptabili­tzen el nombre de persones”, assegura Granados. A punt per a l’estiu de la desescalad­a pel coronaviru­s a la Costa Daurada.

Amb les restriccio­ns de la Covid-19, la capacitat màxima sobre la sorra queda en 13.000 persones

 ?? XAVI JURIO ?? Fins a 22 càmeres amb sensors de volum controlara­n en temps real la quantitat de banyistes que hi ha a cada platja o cala
XAVI JURIO Fins a 22 càmeres amb sensors de volum controlara­n en temps real la quantitat de banyistes que hi ha a cada platja o cala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain