La Vanguardia (Català)

“Volem recuperar els creuers en tres anys”

- ÓSCAR MUÑOZ

La infraestru­ctura més gran de Barcelona, el port, pateix els efectes econòmics de la pandèmia de manera intensa. Ara bé, ja treballa per reactivar-sei servira l teixit empresaria­l de la seva àrea d’influència i a la mateixa ciutat i la seva gent. La seva presidenta, Mercè Conesa, és optimista, tot i que es mostra prudent i pacient.

Com està impactant aquesta crisi al port?

Molt. Els primers quatre mesos de l’any el trànsit global ha caigut un 11,7%. I, només a l’abril, un 84% en transport d’automòbils i un 23% en contenidor­s. Hi ha menys activitat i menys ingressos, esclar.

De quina manera es pot impulsar la recuperaci­ó?

Estem treballant en això. Primer, reforçant el rerepaís; el transport de moltes mercaderie­s (alimentàri­es, pinsos, paper...) no s’ha aturat, i en aquest àmbit les exportacio­ns han aguantat bé. També ens volem potenciar com a porta d’entrada per a l’Àsia, i per això busquem una aliança amb un port d’allà. I aplicarem mesures anticícliq­ues, amb despesa pública, bonificaci­ons a concession­aris i mantenint les inversions de 70 milions d’euros que estaven previstes per a aquest 2020.

Tornaran els creuers?

Sí. Però no depèn només del port. Els estats han d’obrir fronteres i l’aeroport recuperar l’activitat, perquè la majoria de creueriste­s ens arriben en avió, i els operadors també s’han de posar en marxa. Estem preparats com a infraestru­ctura, però cal ser pacients. Tenim un pla per recuperar les xifres de creuers del 2019 en un període de tres anys, entre el 2021 i el 2023.

El Port Vell comença a despertar-se...

És un gran espai ciutadà per al passeig, la restauraci­ó..., que s’ha vist totalment afectat. De mica en mica s’anirà normalitza­nt. Hem bonificat un 75% de la taxa dels cànons de les terrasses, com a la resta de la ciutat. Ara bé, el primer de tot és la seguretat de les persones; cal seguir les normes de cada fase de desescalad­a i els pròxims mesos incorporar nous hàbits, com ara l’ús de mascareta o gaudir més dels espais a l’aire lliure que dels interiors, que no es podran congestion­ar.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? MERCÈ CONESA
Presidenta del port de Barcelona
CÉSAR RANGEL MERCÈ CONESA Presidenta del port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain