La Vanguardia (Català)

Illes i capvespres

- Arturo San Agustín

L’hora es va oblidar vesprejant”. Això va escriure el grec Odisseus Elitis, a qui alguns defineixen com el poeta de la llum. És precisamen­t aquest vers el que sempre em retorna a un capvespre a l’illa de Corfú després d’una processó i sopant entre pescadors. Abans d’atacar el plat que allà anomenen psari plakis, el patró, l’Stavros, em va mirar fixament i assenyalan­t la cassola em va dir: “Aquí sí que hi ha Homer, no on tu i molts d’altres el busqueu”. L’Stavros es referia a Homer, membre de la seva tripulació i que feia només unes hores havia participat en la pesca del pagre que estàvem a punt de sopar. Pagre, ceba, api, pastanague­s, tomàquets, llimones, etcètera.

La Mediterràn­ia és un capvespre que s’oblida de l’hora mentre sopem a la platja i entre pescadors. Una cosa que en molts llocs ja és un privilegi. Incívics i ecologiste­s feixistes, encara que es pintin de verd, semblen treballar estretamen­t units per posar fi a llibertats i paisatges que ens han vist créixer. Però deixem els nous dictadors i tornem als pescadors de sempre. Gens estrany, doncs, que al llibre que acabo de rebre, Mar d’estiu, el seu autor, Rafel Nadal, dediqui un capítol a un sopar amb alguns pescadors i amics de Portlligat. Som molts els que devem a Henry Miller i a Lawrence Durrell la merescuda fascinació que ens provoca la Mediterràn­ia. O els Mediterran­is. Al final, però, el més viu, l’essència mediterràn­ia, la trobem als plats dels pescadors, que són llibres que no només es mengen, sinó que s’assaboreix­en.

Nadal és home d’hort i de bosc. La prova és que sap conrear tomàquets, coneix els noms de tots els arbres i ha sentit a parlar

L’essència mediterràn­ia la trobem als plats de pescadors, llibres que no sols es mengen sinó que s’assaboreix­en

de les pors nocturnes que provoquen els boscos. Però el privilegi d’haver nascut en una terra que és alhora pla, muntanya i també mar brava li permet passar dels tomàquets i cogombres a les cassoles d’uns pescadors que han vist temporals capaços d’empassar-se la costa que es troba entre els caps de Norfeu i de Creus. Temporals com el del 26 de desembre del 2008, que va portar a les platges una enorme quantitat de sards i pagells. Fins i tot dos meros magnífics de vuit quilos van acabar a la badia de Portlligat. Van ser els pescadors Lluís García, també conegut com a Isca, i Moisès Tibau els que van saber cuinar amb ells dos suquets col·lectius excepciona­ls. Tot i que potser el primer mero va acabar al forn.

Quan llegeixes la recepta d’aquell extraordin­ari, històric i col·lectiu suquet de mero que va elaborar Moisès Tibau i que Rafel Nadal reprodueix al seu llibre d’illes, platges familiars, esglésies blanques, vents, ferris, sols i ruïnes, entens la veritable Mediterràn­ia. O els Mediterran­is. Aquells Mediterran­is d’arròs amb llagosta en què també participa i s’aplica l’escriptor Miquel Berga, antic degà de la facultat d’Humanitats de la Universita­t Pompeu Fabra de Barcelona i expert en George Orwell.

O un poema d’Odisseus Elitis o la recepta de Moisès Tibau. És el mateix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain