La Vanguardia (Català)

Aigua tèrbola per a milers de veïns de Vallirana

Els afectats exigeixen una solució per tornar a disposar d’aigua corrent potable mentre l’Ajuntament mira de connectar la xarxa a un altre pou

- JOSE POLO

Tèrbola, impregnada amb fang que la converteix en no potable i desagradab­le. Així reben l’aigua corrent els veïns de sis urbanitzac­ions de Vallirana des del 21 d’abril. “Fa fàstic banyar els nens així”, recorda Sarai Hernández, una de les afectades, que descriu els punts més àlgids de l’episodi, quan la banyera li quedava impregnada de sorra, se li acumulaven una mena de pedres a la goma de la rentadora i sentia por quan feia servir els electrodom­èstics pel perill d’avaries. Segons l’Ajuntament, la situació inclou els 2.175 abonats a la xarxa. “Prop de 6.000 persones estem afectades”, apunta Pedro García, president de l’Associació de Veïns de Les Bassioles, un dels barris que pateix la situació.

El problema va sorgir després de les pluges intenses del mes passat. “Es va detectar que l’aigua del pou ubicat al polígon industrial era tèrbola, amb nivells superiors als establerts pel Departamen­t de Salut de la Generalita­t. Tècnicamen­t no se’n pot saber la causa; el pou està a uns 300 metres de profundita­t”, assenyalen fonts de l’Ajuntament. “Aquesta aigua es considera no potable per al consum humà, però apta per a netejar o higiene personal”, diuen des de l’administra­ció municipal .

A la casa de García hi ha jornades que s’arriba a 78 unitats nefelomètr­iques de terbolesa (UNF) per sobre del que es considera aigua potable. D’altres menys, perquè no sempre arriba igual de bruta. De fet, durant els últims dies els nivells han baixat tres i quatre UNF, segons l’Ajuntament. Aquest indicador s’ha de reduir a un perquè sigui potable. “Ara l’aigua surt clara, però continua sense ser potable i ja fa molts dies que estem així”, recorda cansat el president de l’associació de veïns. “La gent s’està dutxant amb aquesta aigua, però després tenen problemes a la pell”, afegeix García. “I ens han dit que la solució serà al juliol”, retreu. Els veïns reclamen més urgència i celeritat.

Des de l’inici de l’episodi el Consistori ha ubicat cisternes cada setmana i ha facilitat, mitjançant voluntaris, el transport a persones amb problemes per dur a terme el trasllat fins a casa. L’escena de persones carregant garrafes d’aigua potable s’ha convertit en habitual en aquest municipi del Baix Llobregat. També s’han pres mesurament­s de terbolesa al pou i en diversos immobles afectats.

D’altra banda, l’Ajuntament de Vallirana treballa en una solució de caràcter més “permanent”. Es vol habilitar una connexió amb un altre pou. D’aquesta manera, el servei no s’oferiria des del brut. Tot i això, no hi ha una data de finalitzac­ió concreta. De moment s’ha dut a terme la contractac­ió del projecte de connexió. Esperen començar els treballs a començamen­ts del mes de juny.

Finalment, l’Ajuntament recorda que des de l’any 2015 reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) poder-se connectar a la xarxa de Ter-Llobregat, que els permetria subministr­ar al municipi des de Pallejà. El 21 de maig hi va haver una reunió amb responsabl­es de l’ACA en què es va informar d’un canvi de finançamen­t en les noves connexions a Ter-Llobregat que pot rebaixar la factura del projecte. Amb tot, l’Ajuntament espera que la licitació de les obres es faci aquest any perquè arrenquin el 2021.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un ciutadà de Vallirana omplint garrafes d’aigua potable per portar-les a casa
MANÉ ESPINOSA Un ciutadà de Vallirana omplint garrafes d’aigua potable per portar-les a casa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain