La Vanguardia (Català)

Barcelona no preveu moviment hoteler fins després de l’estiu

- ÓSCAR MUÑOZ

Les perspectiv­es dels hotelers de Barcelona no són gens falagueres a curt termini. Malgrat l’anunci del Govern central de començar a rebre turistes internacio­nals al juliol, el gremi sectorial de la capital catalana continua donant l’estiu per perdut i deixa per al setembre l’inici de la reactivaci­ó dels establimen­ts, tot i que el procés s’espera que sigui lent. Aleshores espera que a tot estirar un 20% o un 25% dels hotels siguin oberts. Ara només funciona un 4%, un percentatg­e encara inferior si es té en compte el nombre d’habitacion­s.

“Fins que no desaparegu­i la por de viatjar i es recuperi la confiança no hi haurà moviment”, va assenyalar ahir Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona. “I no creiem que passi abans del setembre –va prosseguir–; així que donem l’estiu per perdut, l’activitat serà anecdòtica, residual”. Aquesta organitzac­ió empresaria­l estima que un 8% d’establimen­ts podrien estar oberts a començamen­ts de juliol, i un 10% al final del mes.

La reactivaci­ó de cara a la tardor s’espera discreta. “En aquesta època hi sol haver bones dades gràcies als congressos internacio­nals, però aquest any serà diferent, a tot estirar amb cites de caràcter més local”, augura Casals. Així, s’haurà de deixar per al 2020 l’arrencada més visible, tot i que no es confia a assolir els valors prepandèmi­a fins al 2022. L’existència de vacunes o tractament­s que controlin el coronaviru­s

El gremi no espera més d’un 10% d’obertures al juliol, i un 20% o a tot estirar un 25% al setembre

serà clau per a l’enlairamen­t definitiu del turisme.

Que molts hotels de Barcelona tinguin terrasses podria ser un al·licient per oferir una certa activitat a la ciutat. Però no és clar que s’acabin obrint. “Dependrà de certs aspectes normatius sobre els ERTO de força major encara incerts”, assenyala Casals. A més, recorda, “la restauraci­ó és complement­ària, no és la principal activitat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain