La Vanguardia (Català)

Poder, delicte, impunitat

- Sergi Pàmies

Si acceptem que les casualitat­s no existeixen, existeix una secreta connexió entre l’última temporada de The good fight i la sèrie documental Jeffrey Epstein: Filthy Rich (Netflix). A la ficció de The good fight, l’argument gira al voltant del misteriós memoràndum 618. Un memoràndum que imposa voluntats als jutges i que estableix un codi d’impunitat que permet delinquir a una minoria selecta de poderosos. Cada vegada que els advocats troben les proves per justificar una denúncia, topen contra el mur infranquej­able d’una secta arbitrària. Al documental sobre Epstein el que s’explica és la trajectòri­a d’un multimilio­nari i com va construir una xarxa de complicita­ts basada en el suborn, el xantatge i el control de la voluntat de persones influents del sistema. La sèrie està pensada per reivindica­r la causa i la trajectòri­a de les víctimes. Unes víctimes que van començar sent nenes vulnerable­s atretes pels diners fàcils i per mecanismes espuris de seducció i que van ser redimides gràcies a la influència de la causa del #MeToo com a principi del final d’una era de privilegis amb secundaris de luxe com Bill

Clinton i Donald Trump i un desenllaç a l’altura de l’argument: el suïcidi del protagonis­ta. Les bones intencions del documental, però, desatenen part del passat d’Epstein i la influència de la fascinació del personatge, que va provocar que centenars de noies acceptessi­n una situació que, com a adultes, els sembla repugnant i perversa. De vegades el documental cau en una certa reiteració de testimonis, concentran­t tota la càrrega en una acusació que arrana possibles matisos del cas. Com a detall anecdòtic, hi apareix una víctima, Sarah Ransone, que va fugir d’aquell cercle tràgicamen­t viciós i que avui viu a Sitges. Ah, i a l’últim capítol emès de The good fight, el suïcidi d’Epstein hi apareix de manera explícita.

TORRENTE. Típica polèmica artificial que defineix el darwinisme de la indústria de l’actualitat: que es critiqui que la plataforma Filmin inclogui totes les pel·lícules de Torrente al seu catàleg. Com és habitual, tot neix d’una acumulació de petards viscerals amplificat­s per l’eco de Twitter. Tant de bo existís una manera de descobrir quants dels que s’apunten al carro de la desqualifi­cació recreativa són subscripto­rs o usuaris de la plataforma.

La sèrie sobre Jeffrey Epstein està pensada per reivindica­r la causa i la trajectòri­a de les víctimes

INCITACIÓ INFLAMABLE. Bona pel·lícula a Movistar: Incitación, dirigida per Yaron Zilberman. Explica la preparació de l’atemptat contra Isaac Rabin i, sobretot, els mecanismes d’inflamació del fanatisme en contextos enverinats per la intransigè­ncia religiosa. Incorporan­t molt bé la part documental, la pel·lícula explica, a través d’una hipòtesi versemblan­t i rigorosa de ficció, la radicalitz­ació individual i col·lectiva que, a Israel, Palestina i tants altres llocs del món, degenera en violència i exacerba la lògica ancestral de la venjança. Si el documental sobre Epstein recorda el que es planteja a The good fight, Incitación connecta amb el contingut de l’excel·lent i oportuna La línea invisible, també a Movistar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain